latinica  ћирилица
26/11/2020 |  16:08 ⇒ 16:12 | Аутор: СРНА

Затварање кафића и забрана свадби; Онлајн настава на факултетима

Хрватски премијер Андреј Пленковић представио је данас нове мјере за сузбијање ширења вируса корона, којима је, између осталог, предвиђено обустављање рада угоститељских објеката, ресторана и кафића, забрана свадби, као и онлајн настава на факултетима.

Новим мјерама, које ће ступити на снагу у суботу 28. новембра и трајаће до 21. децембра, забрањују се сви јавни догађаји и окупљања са више од 20 особа на једном мјесту, а на приватним може бити највише 10.

Што се тиче средњих школа, Пленковић је рекао да је иницијатива за евентуали прелазак за онлајн наставу на директорима и оснивачима школа, односно органима локалне и подручне самоуправе.

Осим тога, предвиђено је обавезно ношење маски и на отвореном када није могуће држати дистанцу од 1,5 метар, јавна догађања те окупљања свих врста могу трајати до 22.00 часа, а на сахранама може бити до 25 особа.

Пословаци морају забранити долазак на посао радницима са симптомима, морају смањити физички контакт међу њима, а када је могуће да уведу рад од куће, клизно радно вријеме, те рада у смјенама или групама.

Јавни превоз се ограничава на 40 одсто попуњености капацитета, док у трговинама и трговачким центрима мора бити истакнути број особа које могу да бораве унутра.

Рад трговина и пекара се ограничава до 22.00 часа, забрањена је продаја алкохола од 22.00 до 6.00 часова, обуставља се рад казина, аутомат клубова и уплатних мјеста за клађење, као и одржавање сајмова и других привредних и туристичких приредби гдје се продају, излажу или приказују производи.

Обуставља се рад теретана и фитнес центара, као и спортска такмичења и тренинзи, осим за спортисте прве, друге и треће категорије, којима ће такмичења и тренинзи бити без публике.

Мисама може да присуствује 25 вјерника, а препорука је да се, када је то могуће, преносе путем телевизије и радија и на други начин.

Ресторанима, кафанама, пивницама, бифеима, конобама, баровима допуштена је припрема и достава хране у радно вријеме, а хотели и кампови смију услуживати госте који код њих користе услугу смјештаја.

Пленковић је рекао да ће мјере бити на снази најмање до 21. децембра и да ће, уколико се до тада дневни број заражених довољно смањи, неке од њих бити укинуте или суспендоване.

- У противном ове ће мјере остати и даље на снази. Нико то од нас не жели и лична одговорност је најважнија. Циљ је одржати и осигурати одрживост здравственог система гдје сви улажу надљудске напоре да излијече обољеле и спасе сваки људски живот - закључио је Пленковић.