latinica  ћирилица
26/11/2020 |  16:40 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Ситуација и даље неповољна; Велики притисак на ковид болнице (ВИДЕО)

Од посљедица вируса корона у Републици Српској преминула је још 21 особа. Тестирана су 1.024 лабораторијска узорка, од којих су 423 позитивна. На болничком лијечењу је 1.176 пацијената позитивних на вирус корона.

Према мјесту пребивалишта поново је највише заражених из Бањалуке – 101 особа, затим 54 из Бијељине, 36 из Требиња, 19 из Зворника. У Институту за јавно здравство Српске кажу да је епидемиолошка ситауција и даље неповољна.

– Имамо једну врсту стагнације, у смислу да немамо даљи раст новообољелих на нивоу популације односно броја хоспитализованих лица на нивоу болничког сектора. Оно што нам је дефинитивно изазов јесте амортизовати притисак који болнице у овом тренутку трпе - навела је Јелена Ђаковић Девић, епидемиолог у Институту за јавно здравство Републике Српске.

У Добоју је засједао Штаб за ванредне ситуације.

Епидемиолошка ситуација у овом граду је забрињавајућа, а здравствени радници су на измаку снага. Пола болнице "Свети апостол Лука" претворено је у ковид одјељење.

- Имамо 154 пацијента који леже у болници, још око 60 људи можемо да примимо и да их адекватно збринемо. Ако буде тај број већи, ми ћемо се наћи у великом проблему - истакао је Александар Суботић, љекар Болнице "Свети апостол Лука".

– Највећа је молба грађанима, дајте се сви укључите, помозите и поштујте све оне мјере које су донесене - поручио је Борис Јеринић, командант штаба за ванрдне ситуације града Добој.

У Дому здравља Бањалука у функцији је сервис за слање СМС порука за позитивне и негативне пацијенте, који су тестирани на вирус корона. Због неповољне епидемиолошке ситуације, потребно је да сви поштују препоручене мјере.

- Употреба маске, физичка дистанца, појачана хигијена руку, хигијена простора у којима боравимо, то су једине ефективне мјере које ће нам помоћи - поновила је Ђаковић Девић.

У ковид операционој сали у Бијељини обављен је порођај царским резом пацијенткиње позитивне на вирус корона. Мајка и беба се осјећају добро, саопштено је из Болнице "Свети врачеви".

То је десета беба у Бијељини рођена у ковид болници од почетка епидемије.