latinica  ћирилица
26/11/2020 |  18:51 | Аутор: СРНА

Лавров: Москва се нада нормализацији ситуације у Бјелорусији

Москва се нада да ће се ситуација у Бјелорусији ускоро нормализовати и да ће тај процес омогућити иницијатива о реформи Устава, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров - Фото: ТАНЈУГ
Сергеј ЛавровФото: ТАНЈУГ

Он је током састанка одбора министарстава спољних послова Русије и Бјелорусије у Минску захвалио бјелоруским домаћинима за традиционално гостопримство и одлично организован састанак.

- Овакви састанци, које одржавамо на годишњем нивоу, помажу координацији ставова о кључним међународним питањима у складу са програмом усаглашених поступака у сфери спољне политике и Уније Русије и Бјелорусије - рекао је Лавров.

Лавров је истакао да су представници Москве увијек спремни да дођу у Минск, који је један од најмирнијих градова на простору бившег Совјетског Савеза.

Према ријечима Лаврова, Москва је забринута због тренутне ситуације у Бјелорусији и нада се скорој нормализацији, посебно захваљујући иницијативи бјелоруског предсједника Александра Лукашенка да се реформише Устав и да се модернизује политички систем у тој земљи, јавио је ТАСС.

- Осуђујемо покушаје мијешања у унутрашња питања Бјелорусије и покушаје пружања подршке споља неслагању у земљи, као и наметање једностраних услуга посредовања - додао је Лавров.

У Бјелорусији су у току масовни протести, који су почели након побједе Лукашенка на предсједничким изборима 9. августа.