latinica  ћирилица
27/11/2020 |  07:24 ⇒ 08:52 | Аутор: Ројтерс

Трамп: Напуштам Бијелу кућу ако електори потврде избор Бајдена

Амерички предсједник Доналд Трамп изјавио је да ће напустити Бијелу кућу уколико Електорски колеџ буде изгласао Џозефа Бајдена, изабраног предсједника и кандидата Демократске странке, за новог предсједника Сједињених Америчких Држава.

Доналд Трамп је у разговору са новинарима током Дана захвалности рекао да ће изаћи из Бијеле куће ако Бајденову побједу буде потврдио Електорски колеџ.

- Сигурно хоћу и ви то знате. Али мислим да ће се много тога догодити до 20. јануара. Много тога - јер је утврђена масовна превара. Ми смо као земља трећег свијета - рекао је Трамп, преноси Глас Америке.

Актуелни председник рекао је и да му је тешко да сагласи са предвиђеним изборним исходом под, како је рекао, тренутним околностима, али није желио да одговори да ли ће присуствовати инаугуацији изабраног предсједника Џозефа Бајдена која би требало да се одржи 20. јануара.

Џозеф Бајден предвиђени је побједник америчких предсједничких избора на којима је освојио 306 електорских гласова - наспрам 232 колико је сакупио актуелни предсједник и републикански кандидат.

Трамп, његова кампања и правни тим оспоравају резултате предсједничких избора одржаних 3. новембра, тврдећи да су процес обиљежиле неправилности приликом гласања и пребројавања гласова, које су допринеле да умјесто њега - изабрани предсједник буде демократски кандидат Џозеф Бајден.

Међутим, за те тврдње осим објава на друштвеним мрежама којима се спори тачност, Трамп и његова кампања нису понудили валидне доказе - што за резултат има њихово одбацивање пред судовима.

Америчке државе требало би до 8. децембра да потврде резултате гласања, а 14. децембра требало би да буде одржано електорско гласање.

Инаугурација Бајдена за новог предсједника САД би требало да буде одржана 20. јануара сљедеће године.