latinica  ћирилица
27/11/2020 |  12:47 ⇒ 12:53 | Аутор: СРНА

Божиновић најавио казне за физичка лица

Хрватски министар унутрашњих послова Давор Божиновић најавио је увођене казни за физичка лица због кршења мјера за сузбијање ширења вируса корона које ће се тицати и ношења маски.

Он је рекао да би казне требало да буду мандатне, односно да се изричу на лицу мјеста, те да би о њима данас требало да расправља радна група за измјену Закона о заштити грађана од заразних болести.

- Настојали смо да то избјегнемо. Велики дио грађана прихватио је мјере, али ћемо због мањине која ствара проблем вјероватно скоро промијенити тај дио закона - истакао је Божиновић.

Он каже да ће приједлог бити израђен и упућен Влади на хитно разматрање.

- Сигурно је да ће бити озбиљније казне - рекао је Божиновић.

Он је најавио да ће након увођења нових мјера, које ступају на снагу у поноћ, инспекције и полиција бити пуно видљивији него до сада.

- Од поноћи ће нагласак бити на објектима гдје се очекује већи број људи - трговачки и шопинг центри. Сигуран сам да ће ову фазу обиљежити мало строже и стриктније поступање инспектора и полиције - каже Божиновић.

Хрватски премијер Андреј Пленковић представио је јуче нове мјере за сузбијање ширења вируса корона, којима је, између осталог, предвиђено обустављање рада угоститељских објеката, ресторана и кафића, забрана свадби, као и онлајн настава на факултетима.

Новим мјерама, које ће ступити на снагу у суботу 28. новембра и трајаће до 21. децембра, забрањују се сви јавни догађаји и окупљања са више од 20 особа на једном мјесту, а на приватним може бити највише 10.

Осим тога, предвиђено је обавезно ношење маски и на отвореном када није могуће држати дистанцу од 1,5 метар, јавна догађања те окупљања свих врста могу трајати до 22.00 часа, а на сахранама може бити до 25 особа.

Јавни превоз се ограничава на 40 одсто попуњености капацитета, док у трговинама и трговачким центрима мора бити истакнути број особа које могу да бораве унутра.

Рад трговина и пекара се ограничава до 22.00 часа, забрањена је продаја алкохола од 22.00 до 6.00 часова, обуставља се рад казина, аутомат клубова и уплатних мјеста за клађење, као и одржавање сајмова и других привредних и туристичких приредби гдје се продају, излажу или приказују производи.

Обуставља се рад теретана и фитнес центара, као и спортска такмичења и тренинзи, осим за спортисте прве, друге и треће категорије, којима ће такмичења и тренинзи бити без публике.

Мисама може да присуствује 25 вјерника, а препорука је да се, када је то могуће, преносе путем телевизије и радија и на други начин.