latinica  ћирилица
27/11/2020 |  14:03 ⇒ 16:15 | Аутор: СРНА

Фоча: Седам странака потписало коалициони споразум

Седам политичких странака које су на протеклим локалним изборима подржале кандидата СНСД-а Милана Вукадиновића, који је изабран за начелника општине Фоча, потписале су данас коалициони споразум о наставку сарадње и заједничком учешћу у власти.
Фоча - коалиција - Фото: СРНА
Фоча - коалицијаФото: СРНА

Споразум су потписали предсједници општинских одбора СНСД-а, Демоса, ДНС-а, СПС-а, СП-а, УС-а и НДП-а.

У фочанску Скупштину ушло је девет странака, а према непотпуним подацима ЦИК-а БиХ седам коалиционих партнера требало би да има 20 од укупно 25 одборника.

Преосталих пет одборника имаће СДС - четири и један СДА, али ће тачан распоред одборника бити познат након пребројавања гласова из мобилних и ковид тимова, те гласова пристиглих поштом.

Будући начелник Фоче Милан Вукадиновић изјавио је након састанка да не желе да калкулишу са бројем одборника док ЦИК БиХ не објави коначне резултате, те да ће позвати и остале политичке субјекте да разговарају о сарадњи.

- Коалициони споразум је иницијалне природе о даљем наставку сарадње седам политичких субјеката, а позваћу и остале политичке субјекте да разговарамо о сарадњи у смислу рада Скупштине и будућности Фоче - рекао је Вукадиновић.

СНСД ће имати највећи број одборника - према тренутној рачуници осам.

Предсједник Општинског одбора СНСД-а Вељко Марић рекао је да се седам странака са новоизабраним начелником договорило да иду у формирање свих структура скупштинске већине, за коју је оцијенио да ће имати велики број одборника и да ће бити добра подршка начелнику.

-Расположење код свих политичких субјеката у локалној власти је оптимистичко и надамо се да ће Фоча корачати још брже, са успјехом. Са најављеним великим пројектима, ово је нешто што ће Фочу довести до већег буџета за бољи живот и нова радна мјеста - рекао је Марић.

Он је додао да о функцијама неће говорити док не буду саопштени коначни резултати избора, те да су сви дали подршку новом начелнику, као првом човјеку Фоче, да предложи састав свог тима у будућој извршној власти.