latinica  ћирилица
27/11/2020 |  16:41 ⇒ 16:43 | Аутор: СРНА

Русија: Масовна вакцинација почиње у јануару или фебруару

Масовна вакцинација против вируса корона у Русији започеће у јануару или фебруару идуће године, али ризичне групе моћи ће да се вакцинишу већ у децембру, изјавио је руски министар здравља Михаил Мурашко.

- Вакцинација је већ почела. Повећање производње је у току. То што ви називате масовном вакцинацијом почеће у јануару-фебруару - навео је Мурашко, а преноси "Спутњик".

Руски министар здравља је објаснио да се вакцинација обавља само уз сагласност пацијента, односно да је обавезан принцип добровољности.

Мурашко је навео да у ризичне групе спадају медицински радници, педагози, запослени у службама за подршку становништву, као и старије особе и оне које болују од дијабетеса, гојазности, хипертензије.

Он је процијенио да би број вакцинисаних становника Русије 2021. године могао достићи неколико десетина милиона људи.

Мурашко је додао да би пандемија вируса корона у Русији могла да се заврши 2021. године и да држава чини све неопходно у том правцу.

Раније је портпарол руског предсједника Дмитриј Песков рекао да ће вакцинација против короне у Русији бити на добровољној основи и у фазама.

Вакцина "спутњик пет" коју производи Научно-истраживачки институт "Гамалеја" добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свијету.