latinica  ћирилица
28/11/2020 |  16:08 ⇒ 17:12 | Аутор: СРНА

Протести против мјера у већим хрватским градовима

Неколико десетина грађана протестовало је против нових епидемиолошких мјера у Загребу, Осијеку, Сплиту, Шибенику гдје је забиљежена и мања интервенција полиције.

Грађане је на протест против мјера уведених да би се сузбило ширење вируса корона позвала Иницијатива "Права и слободе", упркос забрани окупљања више од 25 особа.

Полиција је навела да скупови нису пријављени, па су у Загребу на Тргу бана Јелачића легитимисали окупљене и снимали скуп.

Жана Бебер из Иницијативе поручила је да је доста било репресије и да је корона политички пројекат.

- Вирус постоји, али је цијела прича преувеличана. Умиру људи који су старији и који су немоћни - рекла је Бебер.

На тргу у Осијеку окупило се педесетак људи, а агроном Зорислав Петријевчанин је рекао да су у епидемији присутне манипулације, јер се аутоматски цензуришу научници који говоре против вакцине.

Из полиције су навели да скуп није био пријављен, те се провјерава да ли је било кршења одредаба Закона о јавним окупљањима.

Полиција је у Шибенику интервенисала када је педесетак учесника протеста сјело на степенице улаза у гаражу и почело спорадично пјевати.

Петнаестак интервентних полицајаца захтијевало је да се разиђу, па су грађани негодовали, било је повишених ријечи, али су на крају устали, преносе хрватски медији.

Протест није био пријављен ни полицији у Сплиту, гдје су грађани негодовали због нових мјера којима је забрањен рад кафићима, ресторанима, одржавање свадби, приредби, сајмова, окупљање више од 25 лица, затворене кладионице, а пекаре могу радити до 22.00 часа.

- Мичите руке с наших људских права. Мјере се доносе преко ноћи. Немају никаквог смисла - поручили су у грађани који су на сплитској риви запјевали пјесме контроверзног Марка Перковића Томпсона.