latinica  ћирилица
29/11/2020 |  18:51 ⇒ 22:06 | Аутор: РТС

Србија повукла одлуку о реципрочној мјери протјеривања црногорског амбасадора (ВИДЕО)

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да ће Србија повући одлуку о протјеривању црногорског амбасадора Тарзана Милошевића из Србије.
Ана Брнабић - прес - Фото: Screenshot
Ана Брнабић - пресФото: Screenshot

Премијерка је ову вијест саопштила након састанка са предсједником Србије, Александром Вучићем и министром спољних послова Николом Селаковићем, а на молбу предсједника Вучића.

- Предсједник Србије нас је позвао на разговор да се консултујемо око ове одлуке. Предсједник је подржава и разумије, Србија је реаговала потпуно нормално и примјерно, у складу са Бечком конвенцијом. Предсједник нам је рекао да су конвенције важне, али да је живот важнији, као и наше пријатељство са Црном Гором - изјавила је Брнабић.

- Први разлог за ову одлуку је регионална стабилност и пријатељство и партнерство са Црном Гором, а други важан разлог је то што су чак 30 odsto становника Црне Горе Срби - рекла је Брнабић.

Премијерка је изјавила да јој је жао због ревизије историје која је у току у Црној Гори, а прijе свега у погледу тога да се Србија, као највећа жртва Првог свjетског рата, представља као окупатор.

- Србија је сагласна са изјавом амбасадора Божовића због које је протjеран, као и 50 одсто грађана Црне Горе. Ова изјава, у којој он неколико пута позива на братство и помирење, не може да буде основ за протеjривање - изјавила је премијeрка.

Она је цитирала изјаву амбасадора Владимира Божовића и навела да се Влада Србије слаже са његовом изјавом, и додала да то никако није повод за такву одлуку Подгорице да се амбасадор Србије избаци.

- Ми не желимо да имамо такав непријатељски акт према Црној Гори, из тог разлога смо данас донијели ову одлуку. Мени је жао што се све чешће у Црној Гори прекраја истина и говори се да је Србија била окупатор у Првом свјетском рату -каже Ана Брнабић.

Нада се и да ће се ово схватити као акт добре воље и навела је да ће одлука бити повучена већ вечерас.

Како је претходно потврђено у кабинету предсједника Републике, састанак је организован поводом најновијих дешавања у односима са Црном Гором и у жељи да се спусте тензије.

Црногорски премијер Здравко Кривокапић раније је поручио да жали због протјеривања амбасадора Владимира Божовића и да се нада да ће то бити посљедњи трзај одлазећег режима, који, како је рекао, ни у својим посљедњим данима не преза од поларизације друштва и продубљивања подјела.

- Нова Влада ће радити на оздрављењу односа Црне Горе са Србијом, промовисаћемо истински добросусједску политику с Београдом, као и са свима у региону, по принципу суверености, независности и немијешања у унутрашње ствари других држава. Узајамно поштовање биће наша мјера - нагласио је Кривокапић на Твитеру.

Сличне поруке послали су и лидери странака које чине нову скупштинску већину.

- Ријеч о класичној политичкој освети, која ће, на срећу, трајати још неколико дана, с обизорм да ћемо 2. децембра добити нову владу и нову дипломатију која без икакве дилеме више неће бити базирана на антисрпској политици - истакао је Марко Милачић из Праве Црне Горе.

- Вјерујемо да ће, након избора нове владе, овакав срамотан однос према српском народу у Црној Гори, који је своју државотворност уградио кроз вијекове у ову државу, бити радикално измијењен, институционализован, са јасном политиком да се ово више никад не смије догодити - рекао је Милан Кнежевић из Демократског фронта.

Саопштењем се огласио и епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, који сматра да је одлазећа власт Црне Горе имала вишеструко злу намјеру када је протјерала амбасадора Србије. Намјера је, каже, била да се изазову реципрочне мјере од стране Србије да би се "медијском лармом у региону посијало што више отрова и братске мржње".

- Молећи се Богу за спасење свих, вјерујућих и невјерујућих, разумних и неразумних, позивамо сав вјерујући народ у Црној Гори да у овим данима многоструких искушења и повишених тензија умножи своје молитве за мир, разумијевање, суздржаност и превазилажење погубних подјела међу браћом и братским државама - поручио је владика Јоаникије.

Подсјећамо, амбасадор Србије у Црној Гори, Владимир Божовић, проглашен је јуче персоном нон грата и од њега је затражено да напусти Црну Гору, због, како је наведено, мијешања у унутрашње ствари земље. Директан повод била је Божовићева изјава, у којој је Подгоричку скупштину 1918. године и одлуку о уједињењу са Србијом, назвао ослобођењем и слободном вољом црногорског народа.

Након тога, власти у Србији узвратиле су прогласивши амбасадора Црне Горе у Београду Тарзана Милошевића такође непожељном особом и дале му рок од 72 сата да напусти Србију. У међувремену, огласили су се и из Европске комисије, поручивши да су добросусједски односи основа за напредак земаља на путу ка чланству у ЕУ, на којем, како наводе, и Србија и Црна Гора, добро напредују.