latinica  ћирилица
30/11/2020 |  13:46 ⇒ 15:14 | Аутор: vijesti.me

Црна Гора неће повући одлуку о протјеривању амбасадора Србије

Министарство спољних послова Црне Горе саопштило је да неће повући своју одлуку о проглашавању амбасадора Србије Владимира Божовића непожељном особом.

Из црногорског Министарства кажу да, као и европски комесар Оливер Вархељи, поздрављају одлуку Владе Србије да одустане од протјеривања амбасадора Црне Горе у Србији, јер за то није ни било разлога.

- Амбасадор Милошевић представља своју земљу поштујући Републику Србију, не мијешајући се у њена унутрашња питања, са уздржаношћу према земљи домаћину чак и онда када се Црна Гора грубо вријеђала и понижавала са различитих адреса у Србији, црногорски државни симболи скрнављени, а због тога реаговале и различите међународне адресе - наведено је у саопштењу.

Сматрају да се амбасадор Србије у Црној Гори у континуитету мијешао у унутрашња питања земље у којој службује, "својим интерпретацијама историје доводећи у питање њену самосталност и независност, негирајући Резолуцију Скупштине Црне Горе о нелегитимној Подгоричкој скупштини".

- На ово му је из Министарства спољних послова више пута скренута пажња, уз упозорење да се ради о недозвољеном и недипломатском понашању према земљи домаћину. Нажалост, узалуд и без разумијевања - пише у саопштењу.

"Вархељи пропустио да размијени основне информације"

Из Министарства наводе и да је изјава премијерке Србије Ане Брнабић говори да је амбасадор Божовић преносио и званичне ставове Владе Србије, што је, тврде, потврда и наставак грубог мијешања у унутрашња питања Црне Горе.

Истичу и да је комесар за проиширење ЕУ Оливер Вархељи пропустио да, прије изречене сугестије, са партнерима у Црној Гори "барем размјени основне информације и мишљења о меритуму ствари".

- Вјерујемо да би и он, посебно као неко ко долази из Мађарске, земље која има појачан сензибилитет за питања оваквог карактера, као политичар и званичник боље разумио наш однос према амбасадору који се у континуитету мијеша у унутрашње ствари и повређује националне интересе земље пријема - наведено је у саопштењу.

Истичу и да је Црна Гора у потпуности и истински посвећена регионалној сарадњи и добросусједским односима,

- Стога, чврсто смо увјерени у исправност своје одлуке, с обзиром да не можемо толерисати понижавање црногорског државног и националног достојанства од стране дипломатских представника у нашој земљи - закључено је у саопштењу.