latinica  ћирилица
01/12/2020 |  15:59 ⇒ 16:00 | Аутор: СРНА

Споразум Београда и Приштине тражити у оквиру европске перспективе

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ изјавио је да је поносан што је поново покренут дијалог Београда и Приштине под покровитељством ЕУ која једина може да ријеши тај спор, те да споразум треба тражити у оквирима европске перспективе.

- Помоћ САД у дијалогу је добродошла, али главну улогу и одговорност у томе има ЕУ, јер само ЕУ може да понуди европску перспективу која је врло важна за обје стране - рекао је Борељ на дебати у Бриселу организованој поводом десет година дјеловања Европске спољнополитичке службе.

Одговарајући на питање како у потпуности стабилизовати западни Балкан, ако је понуда чланства у ЕУ данас мање убједљива него раније, Борељ је нагласио да ЕУ мора да пружи европску перспективу и појача економска улагања у регион.

- За жаљење је што у БиХ недавно није био могуће заједничко обиљежавање 25 година Дејтонског споразума. Било је немогуће да сви заједнички обиљеже ратну трагедију и окрену су будућности - рекао је Борељ.

Он је навео да су баш зато подјеле и даље пристуне и дубоке.

- Морамо да пружимо европску перспективу и више инвестирамо. У супротном, становништво ће наставити да одлази из региона - рекао је Борељ.

Бивши шеф европске дипломатије Хавијер Солана поручио је да Србији треба брзо понудити могућност чланства да би се олакшало рјешавање проблема Косова и "избјегло јачање руског утицаја на Београд".

- Русија би јако жељела да има Србију у својој сфери утицаја. Зато је кључно дјеловати брзо и понудити Србији могућност чланства у ЕУ. Специјални представник ЕУ за Косово морао би да се бави тим питањем 24 часа дневно и да уложи неопходно вријеме како би се дошло до резултата - рекао је Солана.