latinica  ћирилица
01/12/2020 |  16:00 ⇒ 17:02 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Бавили смо се визијом развоја Бањалуке, а са друге стране су биле манипулације

СНСД је остварио озбиљан раст у Републици Српској у броју гласова, освојених начелничких и градоначелничких мјеста, као и одборничких и једина су странка која је остварила успјех у свим локалним заједницама, изјавио је портпарол ове странке Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ковачевић је навео да СНСД није задовољан резултатима за градоначелника Бањалуке, те да је то сада предмет анализе унутар странке.

- Чињеница је да ми од 2018. године у Бањалуци имамо лошији резултат, који смо на овим изборима дијелом поправили, што говори о позитивном тренду, поговото у урбаном дијелу Бањалуке - рекао је Ковачевић.

Без обзира на све то, он је истакао да је Игор Радојичић био најбољи кандидат за градоначелника Бањалуке и да је добро радио свој посао, али да изборна воља нешто што се не коментарише.

- Поштујем изборну вољу у Бањалуци, честитам новом градоначелнику, желим му да оствари своја предизборна обећања. СНСД ће подржати све оне иницијативе које буду добре за грађане - нагласио је Ковачевић за подкаст Бука.

Ковачевић је рекао да се СНСД у кампањи бавио резултатима оствареним у Бањалуци у посљедње четири године и визијом развоја у наредне четири.

- Оно што смо добили с друге стране, у 90 одсто случајева се није тицало надлежности локалних власти и то је била манипулација која је легитимна и која је овај пут прошла - додао је Ковачевић.

Он је указао и на резултат који се тиче СНСД-ових коалиционих партнера.

Евиденто је, тврди Ковачевић, да број гласова које су освојиле странке коалиције не коренспондира са бројем гласова које је освојио заједнички кандитад за градоначелника.

- Ту постоје одређени проблеми и ту се ради анализа. Као што је свима познато, неки кораци су већ направљени. Оно што је најбитније за СНСД је да се окрећемо унутрашњој реформи и настављамо да радимо за Бањалуку, да је развијамо и од ње правимо још боље мјесто за живот - поручио је Ковачевић.

Ковачевић је истакао да је поносан на то како Бањалука данас изгледа, те да се СНСД свакако залагао за то да постане де факто главни град Српске, али и административни, финансијски, културни, политички и центар у сваком могућем смислу.

- Вјерујемо да ћемо већ на сљедећим изборима за двије године имати много позитивнији резуилатат у Бањалуци - додао је Ковачевић.

Говорећи о сарадњи скупштинске већине у Бањалуци и новоизабраног градоначелника, Ковачевић је нагласио да уколико градоначелник не буде атаковао на овлаштења Скупштине града и не буде покушавао да игнорише Скупштину као равноправну институцију, онда вјероватно неће бити проблема.

- И једни и други ствари треба да посматрамо на најрационалнији и најодговорнији начин, а то је да радимо у интересу Бањалучана. Ми ћемо то радити, а све с циљем раста и развоја града у сваком могућем дијелу - истакао је он.

Када је ријеч о измјенама Закона о локалној самоуправи, Ковачевић је рекао да о томе постоје разговори из ранијег периода због одређених проблема у функционисању локалне власти у случају да је градоначелник или начелник из једне, а скупштинска већина из друге политичке структуре додавши да би то требало да буде одблокирано у наредном периоду.

Ковачевић истиче да СНСД поштује изборну вољу грађана и да нема намјеру да било коме одузима надлежности, додавши да је дефинитивно да има проблеме у неким локалним заједницама попут Теслића и других општина и градова. Он је рекао да је ово питање за све политичке странке и да треба да буде ријешено у интересу грађана.

Када је ријеч о владајућој коалицији, он је нагласио да је у њој већи број странака и да се не слажу о свим питањима, али да је то потпуно нормално и природно.

Говорећи о ДНС-у, он је рекао да у тој странци постоје трзавице и проблеми још од избора 2018. године, када су подијељени у двије фракције те је изразио наду да ће се ова странка остати стабилна и након "камиказа" похода лидера странке Ненада Нешића.

Он је оцијенио да је пред Српском период стабилизација прилика и здравствених и финансијских и других, као и новог инвестиционог таласа који се очекује наредне године реализацијом значајних пројеката.

Ковачевић је навео да је позитивно то што Република Српска има други ребаланас буџета и да је суштина да је у оба ребалнса буџет већи од првобитног.