latinica  ћирилица
01/12/2020 |  16:07 ⇒ 16:08 | Аутор: СРНА

Сајић: Интензивирати сарадњу и радити на привлачењу инвестиција у БиХ

Генерални конзул БиХ у Минхену Вера Сајић разговарала је, путем видео конференције, са шефом Баварске државне канцеларије и државним министром за Федералне и европске послове и медије Флоријаном Херманом о унапређењу сарадње и привлачењу инвестиција у БиХ.
Вера Сајић - Фото: РТРС
Вера СајићФото: РТРС

Сајићева је истакла да је њен циљ да се у наредном периоду интензивира сарадња са баварским институцијама јер је ниво сарадње у претходном периоду био низак.

Саговорници су се сагласили да има простора за интензивирање сарадње, а посебно у областима образовања и културе.

Генерални конзул БиХ у Минхену упознала је министра Хермана да је Савезна Република Њемачка један од највећих страних донатора у БиХ и у врху је инвеститора у БиХ, гдје тренутно послује 257 њемачких фирми.

- Са годишњом размјеном од око 1,7 милијарди евра Њемачка је међу најважнијим трговинским партнерима БиХ - истакла је Сајићева.

Она је рекла да је Генерални конзулат БиХ у Минхену заинтересован да својим ангажманом помогне привлачењу инвестиција у БиХ, посебно фирми из Бајерна, истакавши ниске порезне стопе у БиХ и кавалитетну и обучену радну снагу.

Саговорници су се сагласили да би интензивно радећи у наредних годину или двије могло доћи до реализације пројеката у областима образовања, иновација и нових технологија јер у овим областима БиХ би могла рачунати на подршку институција Баварске, објављено је на сајту Генералног конзулата БиХ у Минхену.

На састанку је договорено да Сајићева успостави контакте са министарствима и другим институцијама Баварске како би се покушали изнаћи модели сарадње и договорили пројекти за будућност.

Сајићева је упознала Хермана о раду овог конзулата, нагласивши да се и у доба пандемије редовно обављају сви конзуларни послови уз строго придржавање прописаних епидемиолошких мјера.