latinica  ћирилица
02/12/2020 |  08:59 ⇒ 09:00 | Аутор: СРНА

Државни тужилац одбио наводе о превари

Амерички државни тужилац Бил Бар одбацио је наводе републиканаца о великој превари са гласовима на предсједничким изборима у САД.
Бијела кућа  (Фото:Flickr/ Glenn Pope) -
Бијела кућа (Фото:Flickr/ Glenn Pope)

 - До данас нисмо видјели превару у размјери која би могла да утиче на другачији исход избора - рекао је Бар агенцији АП.

Он је својим коментарима потврдио закључке службе Државне безбједности, америчке обавјештајне службе и независних посматрача избора да су избори, према наводима државних званичника, "били најбезбједнији у америчкој историји".

Актуелни предсједник Доналд Трамп и даље тврди, без доказа, да се догодила превара са гласовима и у систему гласања у кључним државама попут Мичигена, Пенсилваније и Џорџије, чиме му је одузет други мандат.

Он је у серији твитова указао на свједочења која су понуђена на јавним саслушањима о изборима у Мичигену, држави која је већ потврдила побједу Џозефа Бајдена, као и на исказе на одвојеном догађају у организацији републиканаца у Вирџинији.

- Људи иступају као никада до сада. Велики камион са стотинама хиљада лажних гласачких листића у гласачком центру? Ужасно - спасимо Америку! - написао је Трамп.

У неколико тужби, које су судови одбацили, Трампов изборни штаб покушао је да поништи више милиона гласова за Бајдена без представљања било каквих доказа.

Према званичним резултатима, Бајден је добио 6,2 милиона гласова више од Трампа и освојио 306 гласова у Електорском колегијуму. За побједу је потребно најмање 270 електорских гласова.