latinica  ћирилица
02/12/2020 |  14:27 ⇒ 14:30 | Аутор: СРНА

У Српској одлични резултати у септембру и октобру

Република Српска је у спољнотрговинском пословању са иностранством у септембру и октобру ове године остварила одличне резултате које карактеришу већи извоз робе уз истовремено смањење увоза у односу на септембар и октобар прошле године, речено је Срни у Републичком заводу за статистику.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

У септембу ове године остварени извоз био је већи за 1,6 одсто него у септембру прошле године, док је извоз остварен у окторбру ове године био већи за 3,3 одсто у односу на исти мјесец прошле године.

Увоз робе је у септембру смањен за 1,6 одсто у односу на септембар, док је вриједност увоза из октобра ове године мања за 4,3 одсто него у октобру прошле године.

Све то је резултовало и тиме да Српска у септембру и октобру прошле године има већу покривеност увоза извозом него у цијелој прошлој години.

Покривеност увоза извоом у Српској у прошлој години била је 75,5 одсто, док је тај проценат у септембру ове године био 80,4 одсто, а у октобру 80 одсто.

У Републичком заводу за статистику истичу да одлични резултати спољнотрговинске размјене у септембру и октобру добивају још више на тежини уколико се узме у обзир цјелокупна ситуација са пандемијом вируса корона, наглашавајући да су том допринијели и све бољи у прерађивачкој индустрији Српске која са 85,2 одсто чини окосницу извоза.

Према подацима овог Завода, Српска је за првих десет мјесеци ове године остварила укупан обим спољнотрговинске размјене од 3,71 милијарду долара, док је покривеност увоза извозом била 75,4 одсто.

Вриједност извоза за првих десет мјесеци ове године била је око 1,6 милијарди долара и мања је за 8,3 одсто него у истом периоду прошле године, док је вриједност увоза за првих десет мјесеци била скоро 2,12 милијарди долара и мања је за 7,3 одсто у односу на исти прошлогодишњи период.

Српска је за десет мјесеци ове године /од 1. јануара до 31. октобра/ највећи обим спољнотрговинске размјене од 618,2 милиона долара остварила са Србијом, затим 521,4 милиона долара са Италијом, те близу 370 милиона долара са Њемачком.

Економиста Стефан Маркићевић рекао је Срни да су овакви резултати, и за свих десет мјесеци, као и добри резултати спољнотрговинског у септембру и октобру, остварени у првом реду повећаном обиму робне размјене Српске са ЕУ, најважнијег спољнотрговинског партнера Српске.

Према његовим ријечима, то је условљено динамиком опорвка од посљедица пандемије вируса корона, посебно капацитета прерађивачке индустрије земаља ЕУ, пошто је значајан број привредних субјеката из Српске у одређеним пословним везама и односима са својим инопртнерима из тих земаља.

- Иако су вриједности негативне, односно регистрован је пад обима извза и увоза, потребно је истаћи да се тај процентуални пад смањује у односу на податке из прољећног периода када је удар негатвних ефеката пандемије био најжешћи. То показује да се ствари крећу напријед и то је доста охрабрујуће - навео је Маркићевић.

Он је подсјетио да је до годину дана уназад Српска имала суфицит у спољнотрговинском пословању са ЕУ, додајући да је још рано пронозирати да ли ће и када тај суфицит поново бити остварен, јер је још увијек непознаница колико дуго и какве ће још ефекте имати пандемија вируса корона.