latinica  ћирилица
02/12/2020 |  14:30 ⇒ 14:32 | Аутор: СРНА

Борељ: Спровести реформе за напредак "Од Дејтона ка Бриселу"

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ позвао је данас да 25. година од доношења Дејтонског мировног споразума буде прекретница у спровођењу реформи да би БиХ напредовала "од Дејтона према Бриселу".

- Западни Балкан је у срцу Европе. ЕУ неће бити комплетна без западног Балкана - рекао је Борељ у обраћању Европском парламенту.

Борељ је рекао да политички лидери у БиХ морају да буду на нивоу својих одговорности и испоруче реформе да би земља напредовала, уз оцјену да је БиХ постигла одређени напредак током претходних 25 година.

Он је напоменуо да постоји јасна мапа пута за напредовање према ЕУ и да у то спада наставак јачања функционалне демократије, јачање владавине права и осигуравање фундаменталних права.

Борељ је додао да је Унија главни партнер читавог региона којем нуди не само смјернице него и најснажнију подршку.

Рекао је да је Дејтонски мировни споразум окончао рат у срцу Европе и разорни конфликт који је довео до више од 100.000 погинулих и преко милион избјеглих.

- Потребно је да се сјетимо ове трагедије, не само данас него сваког дана уз одлучност да не дозволимо да се овакве трагедије понове - рекао је Борељ.

Додао је да ЕУ мора бити ангажована у сталном процесу помирења "које не пада с неба нити расте на дрвећу".

Он је оцијенио да се 25 година послије Дејтона не може игнорисати чињеница да се прошлост користи за подстицање тензија и подјела иако политички лидери на свим нивоима сносе одговорност да створе окружење за истинско помирење.