latinica  ћирилица
02/12/2020 |  14:41 ⇒ 19:33 | Аутор: СРНА

Грујичић: Апел српским и хрватским члановима ЦИК-а да не подлијежу притисцима

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић апеловао је на српске и хрватске чланове Централне изборне комисије БиХ да не подлегну притисцима приликом одлучивања о изборима у Сребреници и да се ослоне искључиво на доказе.
Младен Грујичић (фото: Владимир Стојаковић) -
Младен Грујичић (фото: Владимир Стојаковић)

Грујичић, који је побиједио на локалним изборима у Сребреници, истакао је у изјави за Прву телевизију да су хапшења осумњичених за наводну превару на изборима, порука да Србин не смије да буде на челу општине Сребреница.

На питање да ли очекује да ће можда и њега ухапсити или сутра поништити изборе, Грујичић је рекао да не вјерује да ће се догодити ни једино ни друго, као и да би толики притисак на ЦИК био преседан на једну институцију.

Подсјетио је да су велики притисци били и на изборима 2016. године, када је ЦИК хтио да поништи изборе.

- Исто је и овога пута, сада имамо поново исти сценарио - огроман притисак и на Бошњаке у Сребреници и на ЦИК, који сутра треба да донесе одлуку. Све се дешава у ових неколико дана иако су пријаве постојале уназад два мјесеца за ова лица која су наводно починила неки преступ, али се није реаговало него сада, два дана уочи одлуке ЦИК-а о изборима у Србреници - рекао је Грујичић.

Истакао је да гласови пристигли поштом нису били толико бројни да су једном кандидату могли донијети побједу.

- Они /бошњачка страна/ су рачунали на те гласове пристигле поштом. Српска страна није имала толико поште, ми се не уздамо у те гласове у врећама, него изводимо гласаче на лице мјеста јер су то најсигурнији гласови - навео је Грујичић.

Како је објаснио, Срби се не ослањају на гласање поштом због лошег искуства да се та пошта послије не преброји или је не буде у оној мјери како пошаљу гласачи.

Поводом тврдњи Бошњака да су на изборе долазили масовно плаћени гласачи из Србије, Грујичић каже то није тачно, да је ријеч о Сребреничанима који нису били бројнији него на изборима прије четири године.

- То су људи из Сребренице, наравно, који су протјерани из Сребренице и имају сва валидна документа. Десио се преседан да је њима око 300 гласова ускраћено. И поред тога, имамо већу предност у односу на Бошњаке - нагласио је Грујичић.

Он је навео да је његова предност у односу на противкандидата недостижна, од неких 1.500 гласова.

- Једини спас им је у овом тренутку да ЦИК поништи изборе - навео је Грујичић.

Он је додао да се ЦИК није бавио притужбама које су стигле са српске стране, пошто је "било толико криминалних радњи у Федерацији да је то за затвор, а не за поништавање тог бирачког мјеста".