latinica  ћирилица
02/12/2020 |  14:54 ⇒ 14:56 | Аутор: СРНА

Кривокапић: Фокус на развоју економије

Фокус Владе Црне Горе у наредном периоду биће на развојној економској политици и унапређењу конкурентности, рекао је у црногорском парламенту мандатар Здравко Кривокапић и додао да је посебно важна консолидација јавних финансија и сузбијање сиве економије уз пооштравање казнене политике.

Кривокапић је истакао да ће фокус, осим незаобилазне слободе медија и функционалности правосуђа, бити и на здравој животној средини, доприносу у борби против наглих климатских промјена, адекватнијој социјалној политици и запошљавању.

- Залагаћемо се за смањење трошкова у области јавне потрошње, што ће подразумијевати више рада, реда и одрицања од привилегија, подстицање прерађивачке индустрије, производње хране, ИТ сектора, туризма и свих акција економског развоја - оног који је одржив и инклузиван, базиран на иновацијама и знању - навео је Кривокапић у експозеу.

Он је рекао да ће се залагати и за усмјеравање капиталних инвестиција у стратешке приоритете Црне Горе, прије свега у енергетску и саобраћајну инфраструктуру, унапређење корпоративног управљања државним предузећима и њихову деполитизацију, промовисање хумане дуалне економије, ослоњене на породична газдинства у секторима попут пољопривреде, мини-индустрије, дрвопрераде и туризма, као и мјере економског опоравка и подршке опоравку привреде након пандемије вируса корона.

- Процјена је да ће пандемија довести до снажног пада економске активности у региону, четири до шест одсто, а у Црној Гори и знатно више с обзиром на зависност од туризма, те недовољну диверзификацију економије. Хиљаде грађана су у опасности да изгубе посао - рекао је Кривокапић.

Према његовим ријечима, досадашњи економски раст није био довољно инклузиван, а стање у јавним финансијама је забрињавајуће.

Кривокапић је рекао да су, осим Споразума, који су лидери три владајуће коалиције потписали, њихови заједнички именитељи консолидација јавних финансија уз пресјек затеченог стања након преузимања власти, као и одлучна борба против корупције и организованог криминала и сузбијање сиве економије уз пооштравање казнене политике за кривична дјела из ових области.

- Процијењена задужења за сљедећу годину су јасна и биће већа од пола милијарде евра, што свједочи да нова власт треба да се суочи са обавезом проналаска недостајућих средстава - рекао је Кривокапић.

Он је најавио да ће један од стратешких приоритета нове владе бити сузбијање и смањење обима сиве економије кроз, између осталог, увођење обавезне електронске Фискализације.

- Обавићемо ревизију и преиспитивање свих концесионих уговора са приоритетом уговора који су се показали као штетни за природне ресурсе и у којима је оштећена држава. Такође ће се донијети декларација о трајној забрани изградње малих хидроелектрана на црногорским водотоцима, као и измјена Закона о енергетици - навео је Кривокапић.

Он је захвалио и свим државама чланицама на до сада издвојеној хитној, најприје медицинској, а затим и финансијској помоћи Црној Гори намијењеној борби против пандемије ковида 19.

- Посебно задовољство и захвалност осјећам због представљеног Економског и инвестиционог плана за западни Балкан од девет милијарди евра, који ће ЕУ реализовати у наредном седмогодишњем буџетском периоду. За Црну Гору, као прокламовану еколошку државу, од великог значаја биће помоћ за Зелену агенду, а затим и за транспортну и енергетску инфраструктуру, дигитализацију, образовање и иновације - рекао је Кривокапић.

Он је најавио да ће нова влада наставити сарадњу с Међународним монетарним фондом и Свјетском банком, као и да ће спровести реформу државне управе, јавних предузећа и надокнадити буџетски дефицит рационализацијом на сваком мјесту.

Кривокапић је додао да ће обавеза владе бити да на бази јасних механизама провјери моћне финансијске интересне групе и појединце, као и да саопшти истину о томе ко је имао користи на бази договорене економије, успостављених монопола.

- Наша је обавеза да у оквирима законодавства и правног система разоткријемо бројне финансијске и друге афере и да оне, у оквиру независног судства, доживе свој епилог, уз одговарајуће непристрасно санкционисање - рекао је Кривокапић.

Он је најавио и трансформацију јавних предузећа, која већином послују на граници рентабилности или су губиташи.

Према његовим ријечима, недопустиво је да се у данашњем времену не обезбиједе организационе промјене са реструктурисањем, које ће оздравити и уредити систем државних предузећа по европским стандардима.

- Влада неће вршити приватизацију у првој години дјеловања, али ће на основу економских показатеља и општег интереса направити детаљну анализу и већ крајем наредне године имати јасну стратегију будућег дјеловања, која ће конкретно саопштити најповољнија рјешења за будуће дјеловање - најавио је Кривокапић.

Он је подсјетио да су у току неки тендери од националног интереса и који имају снажан утицај на буџет, попут давања аеродрома под концесију или Закона о државној помоћи "Монтенегро ерлајнсу".

- Након што будемо у посједу свих информација, кроз детаљну анализу донијећемо одлуку која буде најбоља за Црну Гору - поручио је Кривокапић.

Он је саопштио да се Црна Гора тренутно суочава са највећим дефицитима и да је ту најтеже покренути ствари са "мртве тачке", додајући да ће један од модела који ће бити примијењен и модел хумане дуалне економије.

Он је додао да Црна Гора хитно треба да постане држава која привлачи инвеститоре са репутацијом и стручњаке са знањем које недостаје, што је могуће само ако им се обезбиједе гаранције засноване на стабилности, добрим законима и институцијама којима се вјерује.

Према ријечима Кривокапића, неопходно је и отварање нових радних мјеста, за шта су потребне инвестиције и инвеститори, превасходну на сјеверу, да би се ублажила економска дискриминација и задржала омладина.

Он је најавио да ће један од првих пројеката бити обука 500 младих и талентованих за потребе ИТ сектора, који би се убрзаном специјализацијом прилагодили разним могућностима те области.

- Економска дипломатија и привлачење кредибилних инвеститора мора бити један од задатака наше спољне политике. Дипломатско-конзуларна представништва ће у блиској координацији са ресорним министарствима бити у обавези да ефикасно и интензивно промовишу инвестиционе потенцијале Црне Горе - рекао је Кривокапић.