latinica  ћирилица
02/12/2020 |  14:55 ⇒ 14:55 | Аутор: СРНА

Вархељи: Брисел ће помоћи БиХ у превазилажењу тешкоћа

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи изјавио је данас, поводом 25. година од потписивања Дејтонског споразума, да је пређен велики пут, али да има још много посла и да ће Брисел помоћи БиХ у превазилажењу тешкоћа које су, како каже, резултат насљеђа рата.

Вархељи је рекао у обраћању Европском парламенту да Брисел сарађује са БиХ у реализацији 14 дефинисаних приоритета и да је спреман да се заложи да БиХ добије статус кандидата за чланство у ЕУ сљедеће године.

Подсјетивши да је БиХ поднијела пријаву за чланство у ЕУ 2016. године, Вархељи је указао да је вријеме да земља "крене из Дејтона према Бриселу".

Он је нагласио неопходно да БиХ усвоји амандмане на Устав да би се ускладила са условима чланства у ЕУ.

- Увјерени смо да је западном Балкану мјесто у ЕУ. У то нема сумње и у нашем стратешком интересу је да доведемо овај регион у ЕУ и да вас подржимо у неопходним реформама да бисте нам се придружили што је брже могуће - рекао је Вархељи.

Он је рекао да је свијет био другачији прије 25 година, када је потписан Дејтонски споразум, чиме је, како каже, окончан најсмртоноснији рат на европском тлу послије Другог свјетског рата.

- Данас се сјећамо трагедија из прошлости уз обећање да нећемо дозволити да се икада понове и да ћемо заједно радити за бољу будућност за све - рекао је Вархељи.

Високи представник за спољну политику нагласио је да је убрзање процеса интеграције западног Балкана јасан приоритет ЕУ од првог дана мандата садашње Европске комисије.

- Сматрамо да тај регион има кључни значај за стабилност, безбједност и слободу у Европи - рекао је Вархељи и додао да регионална сарадња и добри односи међу сусједима имају суштински значај за напредак региона на европском путу.