latinica  ћирилица
02/12/2020 |  15:17 ⇒ 15:18 | Аутор: СРНА

Лајчак: Европска перспектива је најважнија

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао је данас да је европска перспектива Балкана најважнија за овај регион и да је динамика претходних 25 година блиско повезана са његовом европском будућношћу.

- ЕУ промовише европске вриједности и стандард, али и улаже велике суме новца. То чинимо јер је у нашем интересу да наше непосредно сусједство дијели наше стандарде и вриједности. Овај процес не одвија се без проблема и изазова са обје стране, али то је једина позитивна будућност за регион - рекао је Лајчак у обраћању посланицима Европског парламента.

Он је додао да је прошлост "и даље веома присутна" и да се њоме мора бавити на свеобухватан начин и указао на дијалоге Приштине и Београда, као и Бугарске и Сјеверне Македоније.

- Регион је и даље интересентан различитим силама у геостратешком смислу и оне су спремне да попуне празнину коју други оставе, а све се то дешава у вријеме када рјешавамо посљедице пандемије - рекао је Лајчак.

Он је изјавио да су два највећа регионална изазова дијалог Београда и Приштине и ситуација у БиХ.

Лајчак је рекао да је Дејтонски споразум зауставио рат у БиХ, стабилизовао земљу и омогућио почетак обнове.

- Уз сва ограничења и недостатке, гарантовао је јединство и стабилност БиХ у периоду од 25 година. Али, данас је вријеме да се гледа напријед и у нашу заједничку будућност унутар ЕУ - нагласио је Лајчак.

Он је рекао да се изазови који постоје у БиХ неће ријешити сами и да је потребно "фокусирано, координисано и искрено залагање међународне заједнице", али да је највећа одговорност на "локалним играчима", односно изабраним политичарима, којима ће Брисел пружити подршку.