latinica  ћирилица
02/12/2020 |  17:29 ⇒ 03/12/2020 | 08:04 | Аутор: РТРС

Русија није подржала коминике: Што прије укинути високог представника (ВИДЕО)

Руска Федерација није подржала коминике Управног одбора Савјета за спровођење мира који је јуче и данас засиједао путем видео-линка, саопштено је из Амбасаде Русије у БиХ.
Руска амбасада у Сарајеву - Фото: РТРС
Руска амбасада у СарајевуФото: РТРС

У саопштењу се наводи да је 25. годишњица потписивања Дејтонског споразума прекретница за процјену улоге међународне заједнице у сувереној, савременој БиХ.

- Принуђени смо са жаљењем констатовати да је улога међународне заједнице у унутрашњем животу БиХ на рубу мијешања и понекад чак прелази ту границу. Полазимо од потребе да се што прије укине вањски протекторат неспојив са суверенитетом БиХ, који представља Канцеларија високог представника и који, не само не доприноси процесима стабилизације у земљи, већ често постаје и извор локалних проблема - истиче се и саопштењу.

Руска Федерација сматра да је цијели низ порука, дијела међународне заједнице у БиХ, које се налазе у комуникеу на рубу мијешања у унутрашња питања БиХ, док сам документ, како се наводи, поново више личи на политички алат за промовисање агенде која често нема никакве везе са имплементацијом Мировног споразума, па чак је и у супротности са њим.

У саопштењу се додаје да је такав облик комуникације са институцијама БиХ упитан са становишта општеприхваћених норми међународног права.

- Русија, као гарант Општег оквирног споразума за мир у БиХ, досљедно заговара суверенитет и територијални интегритет БиХ, неповредивост темељних дејтонских принципа равноправности три конститутивна народа и два ентитета са широким уставним овлаштењима. Нажалост, наши партнери су избјегли да јасно изразе пуну подршку овим принципима - истиче се у саопштењу.

Руска Федерација сматра да је задатак међународне заједнице подстицање дијалога у духу међусобног поштовања и разумијевања међу народима у БиХ по свим важним питањима, подршка и подстицање позитивних процеса, а не покушаји да својом агендом замијене сасвим ефикасне дејтонске механизме за функционисање БиХ, који већ четврт вијека осигуравају крхку етничку равнотежу.

- Сматрамо да је кључно независно рјешење локалних страна свих проблема с којима се суочава БиХ на основу компромиса и консензуса, позивамо да се сконцентришемо на уједињавајућој агенди, те да радимо на успостављању истинског националног помирења. Снажно одбацујемо страно мијешање у унутрашње ствари БиХ - наглашава се у саопштењу руске Амбасаде у БиХ.

У саопштењу се додаје да Руска Федерација препознаје значај реформи, укључујући и реформе у сектору правосуђа.

- Међутим, полазимо од тога да је независност правосудних институција на нивоу БиХ од спољних и унутрашњих утицаја основни правни постулат. Увјерени смо да ово треба бити искључиво унутрашњи процес. Категорички је неприхватљив сваки покушај вршења политичког притиска на институте правосуђа у БиХ. Њима је неопходно гарантовати могућност независне и непристрасне дјелатности - наводи се у саопштењу.

Додаје се да Руска Федерација не дијели приступ партнера око проблема економских миграната који пролазе кроз БиХ "балканском рутом" до западноевропских земаља.

- Признајемо значај напора Европске уније да пружи материјалну помоћ БиХ по овом питању, али сматрамо да ова подршка не би требало да буде усмјерена на њихово задржавање у БиХ, већ на проналажење дугорочног и свеобухватног рјешења овог озбиљног проблема, који већ има трагичне посљедице по БиХ - закључује се у саопштењу.

Повезане вијести:

ПИК: Позив на испуњавање приоритета из мишљења ЕК

Савчић: Далеко је организовање заједничких комеморација

Којић: Нема помирења кроз силу и притиске