latinica  ћирилица
03/12/2020 |  08:14 ⇒ 08:15 | Аутор: СРНА

Дводневна посебна сједница Генералне скупштине УН

Готово стотину свјетских лидера и више десетина министара говориће на посебној сједници Генералне скупштине УН, која почиње данас, о одговору на пандемију вируса корона.
Генерална скупштина УН (фото: Twitter/@EconomicTimes) -
Генерална скупштина УН (фото: Twitter/@EconomicTimes)

Предсједник скупштине Волкан Бозкир рекао је приликом преузимања предсједништва у септембру да би било боље одржати састанак на високом нивоу у јуну наредне године.

Он је данас навео да ће дводневна сједница "пружити историјску шансу за окупљање ради пораза ковида 19".

"Усљед вијести да више вакцина чека на одобрење и уз више милијарди долара који се сливају у склопу напора за глобални опоравак, међународна заједница има јединствену шансу да учини оно што је исправно. Свијет гледа у УН у потрази за руководством. Ово је проба мултилатеризма", нагласио је Бозкир.

Током дводневне ванредне сједнице неће бити прикупљан ниовац ради финансирања вакцина или покретања политичке акције и неће бити завршне декларације већ само саопштење од Бозкира.

Лидери и министри из више од 140 држава изнијеће раније снимљене говоре након отварања сједнице која обухвата говор Бозкира и генералног секретара УН Антонија Гутереса.

Међу лидерима који ће се обраћати најављени су француски предсједник Емануел Макрон, њемачки канцелар Ангела Меркел, британски премијер Борис Џонсон, јапански премијер Јошихиде Суга и предсједник Европског савјета Шарл Мишел.

Сутра, другог дана, сједница ће бити усмјерена на три виртуелна панела и први ће бити одговор УН на ковид 19, други на вакцине у којем ће учествовати представници произвођача "Бионтех" и "Астра Зенеке".

Посљедњи панел биће посвећен опоравку од ковида 19.