latinica  ћирилица
03/12/2020 |  08:47 ⇒ 11:12 | Аутор: СРНА

Објављени симптоми који се могу јавити након вакцинисања "Спутњиком пет"

Становници Москве, који су већ почели да се вакцинишу руском вакцином против короне "Спутњик пет", добијају потврду о вакцинисању и упутство за пацијента са списком симптома који се могу јавити након вакцинације, са савјетима како поступити у таквим случајевима.

У упутству се наводи да сваки десети човјек, вакцинисан вакцином "спутњик пет", може осјећати слабост или мучнину.

У већини случајева вакцинација се добро подноси, а ако се јави физичка слабост, нема разлога за бригу – то је нормална индивидуална реакција организма и један од знакова формирања имунитета, пише "Спутњик".

Онима код којих се након вакцинације јави слабост, општи умор и мучнина савјетује се да смање физичку активност и више одмарају.

У упутству се истиче да се код 5,7 одсто вакцинисаних могу јавити болови у костима, дрхтавица или осјећај врућице, главобоља или температура већа од 37 степени.

- У случају да је тјелесна температура изнад 38 степени препоручује се узимање таблета за спуштање температуре и против болова /парацетамол или ибупрофен/, а уколико је температура изнад 39 степени и не спада у року од четири сата након узимања лијекова, неопходно се јавити љекару - додаје се у упутству.

Код 4,7 одсто вакцинисаних јавља се бол, свраб, оток и црвенило на мјесту вакцинисања.

По правилу лијечење није потребно, али се може узети лијек против алергије како би се умањио оток и осјећај нелагоде.

Један и по одсто вакцинисаних пацијената може имати зачепљен нос, цурење носа или осјећај голицања у грлу и њима се савјетује да пију много течности и користе спреј за нос.

У мање од један одсто пацијената може доћи до убрзања пулса или повишеног притиска.

Предсједник Русије Владимир Путин затражио је од потпредсједника руске Владе Татјане Голикове да наредне недјеље почне масовна вакцинација од вируса корона.

Вакцина "Спутњик пет" коју производи Научно-истраживачки институт "Гамалеја" у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свијету.

Русија има још једну регистровану вакцину "епивак корона" центра "Вектор", а у припреми је и трећа