latinica  ћирилица
03/12/2020 |  12:41 ⇒ 12:42 | Аутор: СРНА

Ријека: Усташофили тужили политичара који их критикује

"Армада", навијачи Фудбалског клуба "Ријека", тужили су члана СДП-а Жељка Јовановића јер је, како тврде, "повриједио њихову приватност" тако што их је критиковао због рекламирања усташког режима и ношења усташких знакова и парола.

Навијачи су се на локалном мосту сликали са транспарентима на којима је писало: "За дом спремни!", слоган из времена усташке фашистичке Независне Државе Хрватске /НДХ/, и "ХОС-домовини на понос", на којем је хрватски амблем са првим бијелим пољем, такође, из доба НДХ.

Јовановић је на свом "Фејсбуку" позвао "све неписмене усташофиле" да обнове градиво из историје, да поштеде јавност релативизације усташтва и усташког поглавника Павелића, који је уз поздрав "За дом спремни!" Ријеку, Истру, Задар и далматинска острва продао фашистима.

Након тужбе "Армаде", која се осјећа "повријеђеном", Јовановић је поручио да они који "некажњено машу усташким заставама и вичу `За дом спремни!` сада судским тужбама желе да ућуткају оне који упозоравају на усташки карактер".

Инцидент се догодио још прољетос, али је тужба стигла недавно.

Сада је Јовановић, бивши саборски посланик и министар образовања, примио рјешење Општинског суда у Ријеци са тужбом навијачке групе "Армада", која тражи од њега исплату 75.000 куна /око 9.935 евра/ јер их је "грубо увриједио" и повриједио њихово "право на приватност".

Јовановић има мјесец дана за писани одговор на тужбу, иначе ће она постати правоснажна, наводи "Нет портал".

У свом саопштењу Јовановић подсјећа на апсурд до којег се дошло у Хрватској захваљујући нејасним законским одређењима према употреби симбола из времена усташке Хрватске.

Он указује да се не кажњавају они који користе усташки поздрав у јавном простору, већ сада долази до конкретног обрачуна са онима који упозоравају на ту праксу.