latinica  ћирилица
03/12/2020 |  19:28 ⇒ 04/12/2020 | 08:07 | Аутор: РТРС

Помоћ угоститељима и хотелијерима угроженим пандемијом (ВИДЕО)

Сљедећа година биће година штедње у јавним институцијама, поручио предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.
Влада Републике Српске - сједница - Фото: СРНА
Влада Републике Српске - сједницаФото: СРНА

Вишковић је рекао да ће фокус бити на привреди и очувању радних мјеста, a штедиће се на дневницама, путовањима, накнадама за комисије.

Од данас ће на помоћ моћи да рачунају и угоститељи, хотелијери, туристичке агенције и умјетнички извођачи.

За хотеле, одмаралишта, мале смјештаје, путничке агенције, тур-операторе и извођаче умјетности биће уплаћени порези и доприноси на плате за период јул-септембар 2020. године. Уколико је предузетник већ уплатио порезе и доприносе за овај период, та ће се уплата сматрати као претплата.

- Привредни субјект који подноси захтјев за додјелу средстава дужан је да има регистровано сједиште на територији Републике Српске, да није смањио број радника за више од 15 одсто, када се упореди број радника на дан 31. август 2020. године са даном 29. фебруар 2020. године, да има финансијски губитак, који подразумијева просјечан пад промета у периоду јул-септембар 2020. године у проценту од најмање 40 одсто и више у односу на исти период 2019. године и да је измирио порезе и доприносе на плату по сваком запосленом раднику пријављеном на пуно радно вријеме или предузетнику који није обвезник доприноса на основу радног односа или корисник права на пензију, у складу са прописима којима је уређена област доприноса и пореза на доходак, закључно са 30. јуном 2020. године - истакао је премијер Српске образлажући Одлуку о измјенама и допунама Одлуке о гарантном програму подршке привреди за ублажавање посљедица пандемије болести COVID 19 изазване вирусом SARS-COV-2.

Надлежном министарсту захтјев треба поднијети најкасније до 20. децембра. Са овом одлуком упознати су у Удружењу предузетника који су и тражили да помоћ буде у виду пореза и доприноса. Консултације су данас имали код премијера Српске.

- Добро је Што је Влада Српске предвидјела одређени дио средстава за помоћ, с обзиром да су могуће и теже посљедице за привреду. Тренутно су највећи проблеми у угоститељству, туризму и саобраћају - изјавио је Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Буџет за 2021. годину, најављује премијер, биће буџет штедње. Институције, јавна предузећа и установе, закључком Владе на сљедећој сједници биће обавезна да у наредне три године остваре уштеде од 10 одсто годишње. Плаћања путовања, дневница, одређених комисија и слично, морају бити сведена на минимум, истиче Вишковић.

- Министри су добили инструкције да у наредних дан или два, у сарадњи са Министарством финансија, све ово реализују и да у понедјељак, 7. децембра, имају припремљен документ који би се на сједници Владе нашао већ у уторак, 8. децембра - најавио је Вишковић.

Свјесни новонастале ситуације изазване ковидом, пензионери поручују да неће тражити нереално - редовно повећање очекују почетком наредне године. Синдикални представници на консултацијама истичу да је најважније очувати радна мјеста.

- Наравно да смо очекивали да се створе услови за повећање плата. Оно што је став Владе је да се све учини да не дође до помјерања било каквих износа за финансирање корисника из буџета, али да се што прије створе услови за напредак у условима короне. Најважније је да сачувамо сва радна мјеста и да ниједно радничко право не буде угрожено - нагласила је предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић.

Слободан Брдар, в.д. предсједника Удружења пензионера Републике Српске нагласио је да Српска у окружењу има најлошија примања и стандард.

- Гледаћемо да поправимо тај положај. Имамо обећање да ће пројекција усклађивања пензија бити између три и четири одсто, све зависи од висине плате, и односа плате и трошкова живота - рекао је Брдар.

Влада је донијела и нову Уредбу за Гарантни фонд због одређених проблема у остваривању гаранција, којом се пласман за средња и микро предузећа увећава од 50.400 КМ. За кредите сада могу аплицирати и велики привредни субјекти и то за износе до милион КМ. Рок отплате је са четири продужен на седам година.