latinica  ћирилица
04/12/2020 |  19:03 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Премијер Вишковић најавио - 2021. година штедње (ВИДЕО)

Представници послодаваца и радника Републике Српске поздрављају одлуку Владе да новац који уштеди, у највећој мјери буџетом преусмјери на реални сектор.
Састанак у Бањалуци - Фото: РТРС
Састанак у БањалуциФото: РТРС

Најављено да би та сума требало да буде знатно већа од 55 милиона, колико износи овогодишња буџетска уштеда. Да су сагласни са таквом политиком предсједнику Владе Радовану Вишковићу данас су на консултацијама саопштили и челници Конфедерације синдиката Републике Српске.

Обавезу да штеде, по 10 одсто годишње, наредне три године добила су и јавна предузећа и установе Српске. Чланови Владе већ, унутар својих надлежности, праве план уштеде новца којим ће, посредством Компензационог фонда, наредне године располагати привредници.

- Ово није прича ради приче или прибављања јефтиних политичких поена. Ово је искрена и истрајна намјера Владе Републике Српске да се крајње одговорно и штедљиво понаша у 2021. години - рекао је Радован Вишковић премијер Српске. 

Колики ће износ за привреду бити прикупљен на овај начин, биће познато у понедјељак.

- Ми смо и прошле године имали буџетске уштеде 55 милиона, без тога да смо штедили на буџетским правима корисника. Ове године очекујемо веће уштеде и опет наглашавам да при томе неће бити угрожавања права корисника - истакла је Зора Видовић, министарка финансија Републике Српске.

Са овим планом сагласни су и у Конфедерацији синдиката Републике Српске. Њихов једини захтјев је да та средства добију искључиво привредни субјекти чије је пословање отежано или онемогућено усљед пандемије.

- Нећемо подржавати оздрављења фирми које су у проблем доспјеле 2017. или 2018. године која би евентуално под велом короне злоупотријебила ову добру намјеру. Треба подстицати само предузећа која су на здравим темељима - сматра Божо Марић, потпредсједник Конфедерације синдиката Републике Српске.

Челници Конфедерације синдиката задовољни су и обећањем да у години штедње неће бити смањења плата у јавном сектору. То им је на консултацијама о буџету саопштио предсједник Владе. Задовољни су и што је начелно прихватио њихов план веће заштите права за раднике Електропривреде, Митала, Индустрије алата Требиње...

- Имали смо аспсолутно исте ставове како да ријешимо те проблеме и како да заштитимо радника као најважнији фактор. Најважније је да у ово вријеме очувамо радна мјеста и да очувамо привредни амбијент у којем радници могу пристојно зараде - нагласио је Жељко Тепавчевић, предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске.

На састанку је речено и да на веће зараде у новој години могу рачунати медицински радници из ковид одјељења који биљеже прековремене радне часове. Извјесно је и скоро усвајање новог закона о државним службеницима.