latinica  ћирилица
05/12/2020 |  12:04 ⇒ 13:05 | Аутор: СРНА

Брнабић: Прве вакцине до краја године

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да Србија паралелно преговара са произвођачима вакцине против вируса корона из Русије, Њемачке, Кине, САД, Велике Британије, те се нада да ће прва количина неке од њих у Србији бити за употребу до краја године.

Брнабићева је подсјетила да је у Србију већ стигло 20 узорака руске вакцине "Спутњик", коју српски стручњаци на Институту "Торлак" тестирају и проучавају, те изразила велику захвалност руској Влади што су је послали у року од четири дана.

Брнабићева је за ТВ Хепи рекла да се нада да ће у понедјељак, 7. децембра, бити потписан уговор за америчко-њемачку вакцину "Фајзер-бионтех".

Она је напоменула да Србија покушава да до краја године добије за употребу и кинеску вакцину, те да је предсједник Србије Александар Вучић писао писмо кинеском предсједнику Си Ђинпингу, након чега је Србија уврштена да је добије.

- Србија је једина земља која преговара са Кином да добије њихову вакцину у првој фази, а да није учествовала у клиничкој студији. Вучић је послао писмо лично Си Ђинпингу и Србија је укључена - истакла је Брнабићева и додала да се чека званична регистрација кинеске вакцине "Синофарм".

Она је напоменула да је разговарала и са представницима британске Владе докле се стигло са вакцином "Астра зенека", за коју је рекла да је сигурно јако добра вакцина, те подсјетила да је Србија дио међународног КОВАКС механизма.

- Жељели смо да обезбиједимо грађанима предност да Србија буде прва која ће добити вакцину. Трудићемо се да обезбиједимо да имамо све вакцине за коју Агенција за лијекове каже да је безбједна и да свако од грађана каже коју хоће - истакла је Брнабићева.

На питање да ли ће бити притисака ЕУ да се откупи само вакцина из западних земаља, Брнабићева је одговорила да је то политички тешко питање, али да у овом тренутку, уз поштовање европског пута, Србија мора да се ослања и на своје сопствене ресурсе, јер не може да чека.

- Прво ће ЕУ да намири своје чланице, а ми не можемо да чекамо да будемо у сљедећој фази. То је потпуно нормално. Наша политичка одговорност је да пробамо да вакцина буде што прије у Србији и да имамо већи спектар тих вакцина - истакла је она.

Што се тиче вакцинације, Брнабићева је рекла да су се путем друштвених мрежа могле чути разне глупости, како их је назвала, о одузимању дјеце од родитеља који одбију вакцинацују, те истакла да су то дезинформације и да вакцина неће бити обавезна, али ће власти апеловати да се људи вакцинишу.

- Биће бесплатна, али неће бити обавезна, нити ће то бити условљавано било чиме - рекла је Брнабићева.

Она је оцијенила да је фасцинантно да ће Србија из борбе против вируса корона изаћи јача у сваком смислу, и у економском и здравственом, јер завршава годину са најбољим економским резултатима у читавој Европи, изградила је и двије потпуно нове болнице, има велику количину нове медицинске опреме, респиратора, мрежу лабораторија за тестирање људи широм Србије, од Суботице до Косовске Митровице.

Што се тиче саботаже везано за спаљивање прекидача уочи отварања нове ковид болнице у Батајници, Брнабићева је рекла да се тренутно надлежне службе баве тиме.

Она је оцијенила да је та саботажа урађена само да би отварање болнице каснило, како би рекли да предсједник Србије Вучић и Влада нису испунили своје обећање, те оцијенила да су тиме "саботирали само људске животе".