latinica  ћирилица
08/12/2020 |  20:50 ⇒ 20:50 | Аутор: СРНА

Истражилац УН тражи хитно ослобађање Асанжа

Истражилац УН за људска права Нилс Мелцер затражио је данас од Велике Британије да одмах из затвора ослободи оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа након деценије "арбитражног затвора" и инсистирао на томе да би он требао да одлуку о евентуалној депортацији у САД чека изван ћелије.
Џулијан Асанж (Image Courtesy: medium.com) -
Џулијан Асанж (Image Courtesy: medium.com)

Асанж је први пут ухапшен прије десет година 7. децембра 2010. године.

Он се тренутно налазио у затвору "Белмарш" у Лондону гдје чека сљедеће рочиште 4. јануара на основу захтјева САД о депортацији.

- Британске власти првобитно су ухапсиле Асанжа на основу налога за хапшење који је објавила Шведска у вези са оптужбама о сексуалном нападу а које су касније одбачене усљед недостатка доказа - подсјетио је Мелцер.

Мелцер је нагласио да је Асанж данас у притвору само из превентивних разлога.

Он је напоменуо да Асанж није осуђивани криминалац и да не представља пријетњу тако да његов боравак у затвору под високим мјерама обезбјеђења није неопходно, нити је адекватно и нема никакву правну основу.

Истражилац УН не говори у име свјетске организације али им подноси извјештаје.

Асанж се у САД суочава са 18 тачака оптужнице повезаних са објављивањем 500.000 тајних података са детаљима о војним операцијама у Авганистану и Ираку.

Уколико би био проглашен кривим Асанж се суочава са затворском казном у трајању до 175 година.

Током 2012. године док је био ослобођен уз кауцију он је да би избјегао депортацију у Шведску затражио азил у Амбасади Еквадора у Лондону. Асанж је у дипломатској мисији провео седам година и Шведска је у међувремену одбацила оптужбе.

Предат је британској полицији у априлу прошле године након промјене власти у Еквадору и осуђен је на затворску казну због кршења условне казне.

Вашингтон је потом поднио званичан захтјев за изручење.

Мелцер је истакао да Асанж не би требао бити испоручен у САД усљед велике забринутости да му не би била поштована људска права.