latinica  ћирилица
16/12/2020 |  09:40 ⇒ 09:42 | Аутор: СРНА

Фон дер Лајен: Наредни дани пресудни за договор

Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је данас да не може да каже да ће бити трговинског споразума са Британијом, али да је било напретка у разговорима и да су наредни дани пресудни.

Британија је напустила ЕУ у јануару, али двије стране још нису постигле договор о будућим трговинским односима. Транзициони период окончава се 31. децембра.

- Како ствари сада стоје, не могу да кажем да ће бити споразума или не. Али могу да кажем да сада постоји пут према споразуму. Можда је пут веома узак, али постоји - рекла је Фон дер Лајенова.

Она је додала у обраћању посланицима Европског парламента да се напредовало у вези са већином питања, али да и даље нема слагања о конкурентности и риболову и да ће наредни дани бити пресудни.

Британија инсистира да треба да има контролу над својим водама када је ријеч о риболову, а ЕУ жели да има приступ подручјима у којима се лови риба.

Фон дер Лајенова је рекла да је ово питање веома тешко и да се понекад чини да неће ни бити ријешено, али је обећала да ће преговори бити настављени.