latinica  ћирилица
16/12/2020 |  16:30 ⇒ 16:31 | Аутор: СРНА

Усвојен план мјера за управљање мигрантском кризом

Савјет министара усвојио је данас план мјера и активности за ефикасно управљање мигрантском кризом у БиХ за који је потребно издвојити 215.253.700 КМ.
Мигранти (ФОТО: Avaz) -
Мигранти (ФОТО: Avaz)

На данашњој сједници Савјета министара донесени су и одговарајући закључци с циљем ефикасног спровођења плана, саопштено је из Савјета минстара.

У саопштењу се наводи да ажурирани план мјера и активности за ефикасно управљање мигрантском кризом у БиХ садржи седам приоритета, 24 мјере и 127 активности, што представља повећање у свим сегментима у односу на план из 2018. године.

Међу приоритетима је боље спровођење споразума о реадмисији и јачање реадмисијских и капацитета у области азила, као и интензивнија борба против кријумчарења мигрантима.

Одређеним мјерама планирана је боља сарадња и координација свих институција и безбједносних агенција у складу са њиховим надлежностима на плану заштите границе БиХ.

План мјера је ажуриран и унапријеђен и у дијелу који се, између осталог, односи на побољшање координације и сарадње кључних актера, укључених у процес управљања миграцијама и сузбијање незаконитих миграција, очување јавног реда и безбједности грађана и њихове имовине.

У саопштењу се наводи да је планирана и боља координација свих институција у БиХ надлежних за питања странаца који су незаконито ушли у БиХ, како би се измјестили изван насељених и урбаних мјеста у за то посебно изграђене објекте.

Планом се жели побољшати и координација активности с надлежним тијелима на нивоу регионалне и међународне сарадње у борби против незаконитих миграција, као и сарадње с донаторима и међународним организацијама.

Јачање Граничне полиције БиХ, капацитета за ефикасније управљање незаконитим миграцијама у БиХ остаје приоритет Савјета министара, наводи се у саопштењу.

Два нова приоритета односе се на подршку локалним заједницама у којима су успостављени привремени прихватни центри, али и на јачање капацитета Координационог тијела за питања миграција у БиХ, односно Оперативног штаба за питања миграција у БиХ.

У саопштењу се наводи да је за реализацију Плана мјера и активности за ефикасно управљање мигрантском кризом у БиХ потребно 215.253.700 КМ, од чега је из буџета институција БиХ потребно издвојити два милиона КМ, а путем донација 189.838.900 КМ, те користећи буџет и донације потребно је обезбиједити 23.414.800 КМ.

Савјет министара позвао је међународне организације да се још активније укључе у реализацију планираних активности и обезбјеђење потребних финансијских средстава за реализацију овог плана, а институције БиХ да, у складу са својим надлежностима, предузму потребне активности како би се што више планираних мјера реализовало путем донаторских средстава.

На сједници је, на приједлог Министарства безбједности, донесена Одлука о успостављању Радне групе за израду стратегије у области миграција и азила и акционог плана за период од 2021. до 2025. године, наводи се у саопштењу.

Чланови радне групе су представници надлежних институција БиХ, ентитетских и институција Брчко дистрикта.

На данашњој сједници Савјет министара није постигао консензус током гласања о приједлогу одлуке о успостављању привременог прихватног центра за смјештај миграната Липа, те ће ова одлука бити поново на дневном реду у другом кругу гласања.

Савјет министара утврдио је приједлог уговора о финансирању између БиХ и Европске инвестиционе банке, за Коридор 5Ц за дионицу Медаково - Поприкуше, вриједан 340 милиона евра.

Дионица Медаково - Поприкуше се састоји од два дијела и то Медаково - Озимице и Озимице - Поприкуше.

На овим дионицама аутопута планирана је изградња више мостова, тунела и одморишта у периоду од 2021. до 2025. године.

У саопштењу се наводи да је укупна вриједност Пројекта процијењена на 391 милион евра, од чега ЕИБ кредит износи 340 милиона евра, а властита и друга средства 51 милион евра.

Алокација кредита је на ФБиХ, с роком отплате од 25 година, укључујући грејс период од шест година.

Савјет министара усвојио је данас и Акциони плана за реформу јавне управе, којим ће бити реализовани циљеви и мјере дефинисани Стратешким оквиром за реформу јавне управе до 2022. године.

Усвајање акционог плана један је од кључних корака којим Савјет министара реализује један од 14 приоритета за даље напредовање у процесу европских интеграција, саопштено је из Савјета министара.

У саопштењу се наводи да је циљ унаприједити свеукупно функционисање јавне управе осигуравањем професионалне и деполитизоване државне службе и координисаним приступом у креирању политика у БиХ.

Акциони план обухвата пет стубова у којима су планиране реформске интервенције, и то развој политика и координација, државна служба и управљање људским потенцијалима, одговорност, пружање услуга и управљање јавним финансијама, те садржи укупно 165 активности које ће бити реализоване до 2022. године.

За реализацију активности планираних Акционим планом за реформу јавне управе у периоду од 2018. до 2022. године, потребно је 61.473.895 КМ, од чега је око 60 милиона КМ потребно обезбиједити из донација, наводи се у саопштењу.