latinica  ћирилица
17/12/2020 |  11:23 ⇒ 11:32 | Аутор: СРНА

Појачана контрола миграната на подручју Кантона Сарајево

Инспекцијском контролом 12 објеката који пружају услуге смјештаја страним држављанима на подручју Кантона Сарајево, за 24 мигранта није могао бити утврђен статус боравка и смјештени су у прихватни центар у Блажују, док је утврђено да пет миграната незаконито борави у БиХ.
Мигранти - Фото: www.nezavisne.com
МигрантиФото: www.nezavisne.com

Из Министарства безбједности у Савјету министара саопштено је да су, вршећи појачану контролу кретања и боравка странаца, инспектори за странце, у сарадњи са припадницима МУП-а Кантона Сарајево, јуче контролисали 64 мигранта.

У тренутку контроле за 24 мигранта није се могао утврдити статус боравка, те су смјештени у прихватни центар у Блажују, гдје ће бити предузете даље мјере и радње из надлежности Службе за послове са странцима, наводи се у саопштењу.

Приликом контроле Служба је утврдила да пет миграната незаконито борави на територији БиХ, те им је изречена мјера протјеривања са забраном уласка и боравка у периоду од једне до пет година.

Ова лица су стављена под надзор у Имиграциони центар или им је ограничено кретање на одређено мјесто до удаљења са територије БиХ.

Приликом контроле и инспекцијског надзора инспектори за странце утврдили су одређене неправилности у пет објеката које су се огледале у непријављивању страних држављана, те неуредном вођењу евиденција, због чега је власницима објеката који су пружали услуге смјештаја страним држављанима издато пет прекршајних налога.

Због непоштивања законских одредби у погледу пријаве боравка странаца, Законом о странцима прописана казна за физичко лице које пружа услуге смјештаја је од 200 до 800 КМ, док је за правно лице које пружа услуге смјештаја странцима прописана казна од 500 до 2.500 КМ, те за одговорно лице у правном лицу 200 до 800 КМ.