latinica  ћирилица
19/12/2020 |  10:18 ⇒ 10:24 | Аутор: СРНА

Највећи миграцијски притисак на подручју Бијељине

Највећи миграцијски притисак на улазу у БиХ у овој години евидентиран је на подручју дјеловања Јединице граничне полиције Бијељина, 350 миграната, али је у односу на прошлу годину, када је евидентирано 1.900 миграната, миграцијски притисак знатно смањен, рекао је Срни начелник Теренске канцеларије "Сјевероисток" са сједиштем у Бијељини Граничне полиције БиХ Перо Миливојевић.
Бихаћ - мигранти - Фото: klix.ba
Бихаћ - мигрантиФото: klix.ba

- Знатан пад броја лица затечених у илегалном преласку или покушају илегалног преласка од половине марта ове године може се довести у везу са предузимањем мјера сусједних држава због пандемије вируса корона као што су затварање граничних прелаза, ангажовање војске у заштити границе, забрана кретања миграната, онемогућавање кретања миграната изван азилантских центара, увођење полицијског часа, као и мјера предузетих у БиХ због истог разлога - истакао је Миливојевић.

Када је ријеч о излазу из БиХ у овој години, Миливојевић је навео да су у незаконитом преласку или покушају незаконитог преласка границе мигранти откривени на подручју дјеловања јединица граничне полиције Брод, Орашје и Брчко.

- Забиљежен је већи број случајева покушаја незаконитог изласка из БиХ скривањем миграната у товарном простору теретних моторних возила. На подручју дјеловања Јединице граничне полиције Брод од покушаја незаконитог изласка из БиХ одвраћено је највише миграната - 424 - рекао је Миливојевић.

Он је навео да је Теренска канцеларија "Сјевероисток" од 1. јануара до 15. децембра предузела мјере према 1.489 страних држављана, од којих су у незаконитом преласку или покушају незаконитог преласка границе евидентирана 733 лица.

- Највећи број, 558, представљају лица откривена у покушају незаконитог преласка границе на излазу из БиХ према Хрватској - рекао је Миливојевић.

Он је додао да је предузимањем мјера непосредно на граничној линији од покушаја незаконитог преласка одвраћено 590 лица.

Према његовим ријечима, највећи број оних који су откривени у незаконитом покушају преласка државне границе су држављани Ирака, њих 190, Марока 175, Пакистана 53, Авганистана 44, Ирана 33, Бангладеша 11, док је осталих 248 лица имало друга држављанства.

Миливојевић истиче да су држављани Марока и Ирана чинили 50 одсто од укупног броја лица евидентираних у незаконитом преласку или покушају незаконитог преласка границе на нивоу Теренске канцеларије "Сјевероисток".

Он је нагласио да Теренска канцеларија "Сјевероисток" континуирано предузима мјере и активности на заштити границе с циљем спречавања незаконитих миграција, те да се највећи дио ових мјера спроводи у зони одговорности Јединице граничне полиције Бијељина.

- У складу са процјенама и потребама, континуирано се врши привремени интерни премјештај, као и ванредно ангажовање полицијских службеника Граничне полиције БиХ у Јединицу граничне полиције Бијељина, која је тренутно изложена миграцијском притиску - додао је Миливојевић.

Ради превазилажења проблема кадровске непопуњености, а на основу одлука Министарства безбједности у Савјету министара, Миливојевић каже да се континуирано, као испомоћ у Јединицу граничне полиције Бијељина ангажују полицијски службеници Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ.

- На основу Споразума о пружању помоћи и оперативној сарадњи у надзору границе између Граничне полиције БиХ и других полицијских агенција у БиХ, испомоћ Јединици граничне полиције Бијељина у надзору и заштити границе БиХ пружа и Министарство унутрашњих послова Републике Српске ангажовањем полицијских службеника - каже Миливојевић.

Према његовим ријечима, сарадња са граничним полицијама Србије и Хрватске је добра.

- Гранична полиција БиХ, Теренска канцеларија `Сјевероисток` Бијељина у континуитету реализује спроведбене протоколе са сусједним земљама који се односе на заједничке патроле и редовно одржавање састанака са граничним тијелима сусједних земаља. Међутим, усљед појаве вируса корона од друге половине марта то је обустављено и наставак се може очекивати по окончању пандемије - рекао је Миливојевић.

Он наводи да је сарадња са полицијским агенцијама у БиХ, Оружаним снагама БиХ, инспекцијским органима Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта изузетно добра, што је посебно видљиво било у спровођењу мјера надлежних органа у вези са пандемијом вируса корона.

Миливојевић је рекао да ће "Теренска канцеларија "Сјевероисток" континуирано пратити стање незаконитих миграција, те наставити и унаприједити сарадњу са другим полицијским агенцијама и органима у БиХ и сусједним државама, ради адекватног одговора на предстојеће изазове и очекивани појачани миграцијски притисак на територију БиХ након зимског периода.

Он каже да је Гранична полиција БиХ сачинила Оперативни план приправности и одговора на појаву новог вируса корона, при томе уважавајући препоруке и захтјеве надлежних органа у БиХ.

- Оперативни план се реализује на подручју дјеловања свих организационих јединица Граничне полиције БиХ, као и на свим граничним прелазима и у граничном појасу - истакао је Миливојевић.

Он је подсјетио да режим преласка границе БиХ зависи од донесених одлука Савјета министара, уз уважавање препорука епидемиолошких и здравствених установа.

Теренска канцеларија "Сјевероисток" са сједиштем у Бијељини у зони одговорности има пет јединица: Јединицу граничне полиције Бијељина, Јединицу граничне полиције Брод, Јединицу граничне полиције Орашје, Јединицу граничне полиције Брчко, те Јединицу за подршку и контролу.

Подручје дјеловања ове канцеларије одређено је ширином граничног појаса који се протеже на подручју Дервенте, Брода, Оџака, Шамца, Орашја, Брчког и Бијељине.