latinica  ћирилица
23/12/2020 |  16:19 ⇒ 16:23 | Аутор: СРНА

Грађани и полиција поново спријечили улазак миграната у "Биру"

Грађани Бихаћа и припадници Министарства унутрашњих послова Унско-санског кантона спријечили су данас улазак два аутобуса са мигрантима из кампа "Липа" у недавно затворени прихватни центар "Бира".
Mигрантски камп "Бира", архив - Фото: Facebook
Mигрантски камп "Бира", архивФото: Facebook

Аутобуси су се потом упутили у правцу Покоја, јавили су локални медији.

Грађани, који су јуче спријечили улазак миграната у "Биру", цијелу ноћ су провели ту, те се и даље налазе испред недавно расформираног кампа.

Скупштина Унско-санског кантона данас је на хитној сједници усвојила закључак о неприхватању поновног привременог отварања миграционог центра "Бира" у центру Бихаћа и повратку илегалних миграната у тај центар због његовог положаја и већ нарушене безбједносно здравствене ситуације.

Скупштина је затражила од Савјета министара да измијени своју одлуку о одређивању привремених прихватних центара на локацији бивше творнице "Бира" у Бихаћу и "Мирал" у Великој Кладуши, те хитно измјештање илегалних миграната из "Мирала".

У мигрантском кампу "Липа" код Бихаћа данас је букнуо велики пожар, а локални медији наводе да су пожар изазвали мигранти који напуштају овај камп.

У току је поступак затварања мигрантског кампа "Липа", у којем борави више од 1.200 миграната, а да још није пронађено адекватно рјешење за њихов смјештај.

Савјет министара донио је 21. децембра одлуку о успостављању привременог прихватног центра за смјештај миграната "Липа", на подручју Бихаћа, који ће бити монтажни објекат контејнерског типа и капацитета 1.500 особа.

До окончања грађевинских радова у Липи предвиђено је да мигранти буду смјештени у "Бири", о чему је Министарство безбједности у Савјету министара упутило писану инструкцију Министарству унутрашњих послова Унско-санског кантона и Служби за послове са странцима.