latinica  ћирилица
24/12/2020 |  08:37 ⇒ 08:38 | Аутор: СРНА

Грађани Бихаћа поручују да не пуштају мигранте у "Биру"

Грађани Бихаћа поручују да неће дозволити повратак миграната у центар града, након најављеног премјештања миграната из мигрантског кампа "Липа" у околини Бихаћа у недавно затворени прихватни центар "Бира", који се налази у центру тог града.
Мигранти Бихаћ - Фото: РТРС
Мигранти БихаћФото: РТРС

Бивши вијећник у Градском вијећу Аднан Хабибија каже да је због миграната Бихаћ постао апокалиптичан град.

- Основали смо ноћне страже да не би покушали неким триком пребацити мигранте у `Биру`. Ми их у граду не желимо у толиком броју - каже Хабибија.

Он указује да је камп "Бира" био један од генератора проблема јер се налазио у центру града и мигранти ту нису били ни под каквом контролом.

- Излазили су кад хоће, ишли гдје хоће. Било је пуно инцидената, напада на грађане, провала, крађа... У том периоду знало је бити шест-седам хиљада миграната у граду, који су у потпуности нарушили нормалан животни ритам грађана. Ријека Уна, која је наш највећи туристички потенцијал, сада служи да мигранти у њој перу веш и купају се голи у центру града - каже Хабибија.

Он је нагласио да је улаз у "Биру" блокиран већ 80 дана и остаће колико год буде потребно, све док власти у земљи не схвате да град Бихаћ и Унско-сански кантон не могу сами поднијети тежину мигрантске кризе у БиХ.

- Није проблем да и Бихаћ поднесе дио терета мигрантске кризе, али само заједно са другим градовима у БиХ. Први пут имамо ситуацију у УСК да је власт стала уз грађане, јер је ово питање безбједности свих нас. Нама полицијски час због пандемије вируса корона није ништа ново, јер ми имамо ограничену слободу кретања ноћу већ годинама због страха од миграната - каже Хабибија за "Кликс".

Након што су из Министарства безбједности у Савјету министара достављене инструкције за поновно привремено отварање центра "Бира" до завршетка грађевинских радова у потврђеном прихватном кампу "Липа", грађани Бихаћа прексиноћ су спријечили улазак три транспортна возила Међународне организације за миграције /ИОМ/ у простор овог затвореног центра.

Том приликом, грађани су најавили да ће стражарити колико год буде потребно, али повратак миграната у центар града неће дозволити.

У мигрантском кампу "Липа" код Бихаћа јуче је букнуо велики пожар, а локални медији пренијели су да су пожар изазвали мигранти који напуштају овај камп.

У току је поступак затварања мигрантског кампа "Липа", у којем борави више од 1.200 миграната, а да још није пронађено адекватно рјешење за њихов смјештај.

Савјет министара донио је 21. децембра одлуку о успостављању привременог прихватног центра за смјештај миграната "Липа", на подручју Бихаћа, који ће бити монтажни објекат контејнерског типа и капацитета 1.500 особа.

До окончања грађевинских радова у Липи предвиђено је да мигранти буду смјештени у "Бири", о чему је Министарство безбједности у Савјету министара упутило писану инструкцију Министарству унутрашњих послова Унско-санског кантона и Служби за послове са странцима.