latinica  ћирилица
24/12/2020 |  20:43 ⇒ 25/12/2020 | 07:56 | Аутор: РТРС

Њемачки посланик: БиХ треба да се развија као федерална држава (ВИДЕО)

Дејтонски мировни споразум тема је која у посљедња два мјесеца пуни медијски простор, не само у БиХ и региону, већ и свијету.
Стефан Кауфман - Фото: РТРС
Стефан КауфманФото: РТРС

Док поједини западни центри моћи заговарају промјену Устава БиХ, а амерички јастребови за Балкан предлажу чак и укидање ентитета, званична Москва је досљедна слову Дејтона - никаквих промјена нема без договора три народа. Тако се БиХ поново нашла између "чекића" и "наковња". Политичку атмосферу у БиХ оцијенио је и угледни професор Ненад Кецмановић ријечима "гора него уочи и непосредно након рата".

Какве су оцјене званичног Берлина, за Печат је говорио Стефан Кауфман, посланик Хришћанско-демократске уније у Бундестагу и предсједник Градског одбора ЦДУ у Штутгарту.

Кауфман каже да су њемачки медији опширно ивјештавали о 25. годишњици Дејтонског споразума, те да је постављено питање докле је БиХ стигла и да ли јој је још увијек потребан високи представник.

- Постављено је питање да ли је потребан неки нови закон и да ли је реалистично ово што је до сада постигнуто - рекао је Кауфман.

Он сматра да би БиХ требало да се развија као федерална држава, истичући да неупитно подржава Дејтонски споразум.

Када је ријеч о страним инвестицијама у Републику Српску и БиХ, конкретно о њемачким улагањима, Кауфман сматра да би Њемачка требало више да улаже, али да је потребан чврст законски оквир за то.

- У Републици Српској је развијена машинска индустрија, пољопривреда и услужне дјелатности. Моја жеља је да Њемачка више инвестира у Републику Српску и БиХ, као Аустрија. Ту има много професионалних и образованих људи и у томе видим потенцијал за улагање. Међутим, мора да постоји платформа за размјену мишљења и потенцијала између Републике Српске и Њемачке. Зато су битна представништва, попут Представништва Републике Српске у Штутгарту. Најбитније је да постоји чврст закон на који инвеститори могу да се ослоне. То је јако битно за улагање - истиче он.

Кауфман је коментарисао и ситуацију са вирусом корона, подсјетивши да је Њемачка увела потпуно затварање пред предстојеће празнике.

- Прва замисао је била да се блажим "локдауном" смањи проценат обољелих, али се то није десило. Зато је Њемачка била присиљена да затвори скоро све радње пред празнике. Вјероватно ће "локдаун" трајати до јануара а можда и до краја јануара, зависи од броја заражених - рекао је он и додао да се велика нада полаже у вакцину.

Кауфман је пожелио брз опоравак српском члану и Предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику који је инфициран вирусом корона и хоспитализован у УКЦ-у Републике Српске.

Говорећи о мигрантској кризи, Кауфман је рекао да се тај проблем може ријешити једино заједничким напорима свих у Европи. Он сматра да би ЕУ требало да помогне све државе које граниче са њеним земљама чланицама како би се могле носити са овом кризом.

Када је ријеч о насљеднику Ангеле Меркел, Кауфман сматра да ће нови предсједнк ЦДУ вјероватно бити и нови канцелар Њемачке.

- Бира се између три кандидата, а 16. јануара биће донесена одлука. Ко тада буде изабран за предсједника ЦДУ, он ће вјероватно бити будући канцелар Њемачке - истакао је Кауфман за Печат.