latinica  ћирилица
26/12/2020 |  16:13 ⇒ 16:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Споразум ЕУ и Велике Британије без царина и квота за робу

Велика Британија је данас објавила текст свог трговинског споразума са Европском унијом, којим се предвиђа да између ње и чланица ЕУ неће бити царина или квота за кретање робе када она за само пет дана, 31. јауара у поноћ, и формално иступи из јединственог тржишта и царинске уније, јавља Ројтерс.
Брегзит (фото: biba.org.uk) -
Брегзит (фото: biba.org.uk)

Текст споразума укључује трговински документ на 1.246 страница, као и споразуме о нуклеарној енергији, размјени повјерљивих података и низ заједничких декларација.

Британски премијер Борис Џонсон је договор оцијенио као коначно потврђивање воље Британаца који су на референдуму 2016. године гласали за 52-48 одсто за Брегзит, док су европски лидери рекли да је вријеме да Брегзит оставе иза себе.

- Можемо развити нови образац пријатељске сарадње са ЕУ, посебан однос, ако желите, између суверених и једнаких - рекао је члан Џонсоновог кабинета Мајкл Гоув за Тајмс.

Двије стране су коначно закључиле трговински споразум који изричито признаје да трговина и инвестиције захтијевају "једнаке услове за отворену и поштену конкуренцију".

Ако, међутим, постоје "значајне разлике" у правилима између двије стране, оне могу "ребалансирати" споразум.

Што се тиче услуга, које чине до 80 одсто британске економије, двије стране се једноставно обавезују да ће "успоставити повољну климу за развој међусобне трговине и инвестиција".

Оно што је најважније за ЕУ јесте да ће моћи да наставе да лове рибу у британским водама.

До 1. јуна 2026. године европски рибари ће прогресивно морати да смање улов за четвртину.

Послије утврђеног рока, сваке године, преговараће се о квотама.

Британија више неће учествовати у организацијама и базама података као што су Европол, Евроџаст, Шенгенски информациони систем II ( SIS-II), иако ће постојати одређена сарадња у размјени података .

Велика Британија је 31. јануара изашла из ЕУ, на основу резултата референдума из јуна 2016. године.

Тада се 52 одсто Британаца изјаснило за Брегзит, а 48 одсто за останак у Унији.

Ипак, она је остала у јединственом тржишту ЕУ и царинској унији до окончања такозваног транзиционог периода, чији рок истиче 31. децембра.