latinica  ћирилица
08/01/2021 |  10:46 ⇒ 10:46 | Аутор: СРНА

Мигранти на отвореном и даље чекају смјештај

У кампу "Липа" код Бихаћа мигранти и даље бораве на отвореном, а смјештај за њих неколико стотина још није успостављен иако су ниске температуре и најављен је снијег за наредне дане.
Липа - мигранти - Фото: РТРС
Липа - мигрантиФото: РТРС

Волонтери Црвеног крста су подијелили хиљаду оброка, а секретар градског Црвеног крста Селам Миџић каже да изузетно важну улогу имају донатори који, као и претходних година, дају велики допринос када је у питању опслуживање миграната.

- Очекујемо у наредном периоду уз ангажман ИОМ-а и свих служби БиХ да ће прорадити и тај смјештајни капацитети, тако да ће све то бити другачије. Неће то бити како треба, али из овога треба извући неке поуке и урадити све да њима буде боље - рекао је Миџић.

У Министарству унутрашњих послова Унско-санског кантона истичу да је безбједносна ситуација на терену задовољавајућа, преноси БХРТ.

Ресорни министар Нермин Кљајић очекује да ће шатори које су поставиле Оружане снаге бити оспособљени за боравак миграната за два до три дана, али и да ће се одмах кренути са изградњом кампа за дугорочни боравак миграната.

- Према нашој процјени, њих је сад горе тренутно између 600 и 700, а ми се надамо да ће се, премјештањем миграната у ово шаторско насеље, истовремено кренути са изградњом контејнерског прихватног центра и да ће то питање бити ријешено у наредна три мјесеца - рекао је Кљајић.

Ипак, додао је он, и када се шатори оспособе, потребно је обезбиједити много ствари да би ситуација на терену била задовољавајућа.

Директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић рекао је да се ангажује заштитарска агенција неопходна ради обезбјеђења безбједносних услова за боравак миграната, као и особље ИОМ-а које би био на располагању да се обезбиједи неопходна опрема у виду генератора електричне енергије, агрегата и санитарних чворова.

Још се чека одлука Предсједништва БиХ о покрету јединица, а прије свега инжењеријског вода Оружаних снага који би требало дати допринос у уређењу овог локалитета.