latinica  ћирилица
09/01/2021 |  10:50 ⇒ 10:56 | Аутор: СРНА

Словенија: Поново се признају PCR тестови из БиХ и Србије

Словенија од данас поново признаје PCR тестове из трећих земаља, међу којима су БиХ и Србија.
Љубљана (фото:thesandyfeet.com) -
Љубљана (фото:thesandyfeet.com)

Према новој одлуци Владе Словеније, у ту земљу ће се моћи ући уз негативан пи-си-ар тест који се може добити и у трећим земљама или у институцијама које признаје Словенија или уз негативне брзе тестове на антиген, који се мора урадити у државама чланицама ЕУ или у шенгенском подручју.

Укинути су брзи тестови на пет граничних прелаза које је Словенија радила од 25. децембра.

- Од данас више неће бити могуће спроводити ове брзе тестове на наших пет граничних тачака. Ако немате негативан тест, једина опција биће одлазак у карантин - рекао је министар унутрашњих послова Алеш Хојс.

Што се тиче прекида карантина, он се може прекинути негативним тестом послије пет дана, а промјена је у томе што ће га од данас моћи прекинути и они који имају привремени или стални боравак у Словенији, а не више само словеначки држављани, пренијели су словеначки медији.

Улазак у Словенију из земаља које су на црвеној листи без упућивања у карантин или без подношења негативног теста од данас је дозвољен лицима која свакодневно или повремено прелазе границу због учешћа у образовању или научним истраживањима, али притом морају приложити доказ.