latinica  ћирилица
09/01/2021 |  17:50 | Аутор: СРНА

Ниједан респиратор "Сребрне малине" није у функцији

Респиратори које је у јеку пандемије вируса корона набавила фирма "Сребрна малина" за Федералну управу цивилне заштите и Владу Федерације БиХ, још нису стављени у функцији, јер ниједан није верификован, рекао је Алмир Бадњевић, директор компаније "Верлаб" која је требало да изврши верификацију.
Респиратори -
Респиратори

Бадњевић је навео да, уколико нешто није верификовано, законски не смије да се користи.

- Нисмо верификовали ниједан уређај, јер нас нису позвали. Не знам докле је дошао тај процес нити шта се дешава, немамо никаквих информација - рекао је Бадњевић за портал Кликс и додао да чекају позив Федералне управе цивилне заштите

Из Федералне управе су навели да им је 26. децембра истекао уговор с Верлабом и да су прије тога, 22. децембра, упутили акт Агенцији за јавне набавке о даљњем дефинисању одредби уговора.

Ова управа је 14. јула 2020. упутила допис кантоналним министарствима здравства да у што краћем року доставе захтјев о неопходним количинама респиратора за клиничке центре и болнице.

Након што су министарства исказала потребе, Федерални штаб је донио закључке којим се рапоређује 100 респиратора у здравствене установе на подручју Федерације БиХ.

Из Федералне управе Цивилне заштите су навели да је већина респиратора подијељена, наводи сарајевски портал.

Због ових респиратора Тужилаштво БиХ је формирало предмет, у којем је Суд БиХ потврдио оптужницу против предсједника Владе Федерације БиХ Фадила Новалића и осталих за удруживање ради злоупотребе положаја, примања награде за трговину утицајем, прања новца и кривотворења исправа.

Осим Новалића, оптужени су и суспендовани директор Федералне управе цивилне заштите Фахрудин Солак, правно лице "Ф.Х. Сребрена малина" Сребреница и директор ове фирме Фикрет Хоџић, те министар финансија ФБиХ Јелка Милићевић.