latinica  ћирилица
10/01/2021 |  18:51 ⇒ 11/01/2021 | 07:07 | Аутор: РТРС

Изјашњавање о повјерењу Савјета министара (ВИДЕО)

На захтјев опозиционих странака у Федерацији, посланици Представничког дома БиХ сутра би требало да се изјашњавају о повјерењу Савјету министара.

Захтјев за изгласавање неповјерења упутило је осам опозиционих посланика из федералних странака у Представничком дому. Иницијатива је без ефекта, оцјењује предсједница Српске и потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић.

Потписници захтјева, опозиционари из Федерације нису задовољни бројем закона које су министри упутили у парламентарну процедуру.

- Наравно, не могу говорити о свима, али као тим не заслужују позивитну оцјену - рекао је Саша Магазиновић посланик у Представничком дому ПС БиХ /СДП/.

На прозивке, Зоран Тегелтија одговара, у процедуру ће само они закони који ће имати подршку. Политичком Сарајеву поручује да Савјет министара неће прерасти у владу.

- Постоје они који би све да се све централизује и да Савјет уминистара дају надлежности које нема ни по закону ни по уставу и постоје мањи број који би да одузму његове надлежности. Ниједни ни други немају партнера у мени - истакао је Тегелтија.

Најаве иницијатива за смјену Савјета министара - одмицање су од стварних тема, без ефекта, каже предсједница Српске и потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић.

Иако нису потписници иницијативе коју су покренуле опозиционе странке из Федерације, СДС и ПДП ће је подржати, мада не вјерују да ће проћи. Подржаће је и Ненад Нешић. Једини ДНС-ов посланик потврдио нам је да ће гласати за смјену, иако у Савјету министара сједи његов кадар Милош Лучић.

- Сваку иницијативу за смјену Савјета министара ми ћемо подржати, па и ову. Нисам сигуран да иницијатива има довољно подршку, она је по мени проба - рекао је Мирко Шаровић, предсједник СДС-а.

Да је иницијатива осуђена на неуспјех каже шефица Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому, Сњежана Новаковић-Бурсаћ. Наглашава, и сам СНСД има замјерки на рад појединих министара, али иницијатива неће проћи јер каже, смјену мора да потврди Дом народа, гдје већину имају СНСД и ХДЗ.

- То је класична опозициона иницијатива и легитимна је. Имајући на уму да Представнички дом у овом сазиву има неке чудне већине с којима се поиграва СДА, потпуно је непредвидиво шта ће бити у понедељак, међутим потребна је истовјетна одлука Дома народа тако да ова иницијатива у процедуралном смислу нема шансе за успјех - сматра Новаковић Бурсаћ.

Поједностављено, СНСД и ХДЗ БиХ који појединачно у клубовима и заједно у Дому народа имају већину, извјесно је, неће дозволити смјену Савјета министара.

- Онај који је ово предложио , знају ли они то? Па знају. Па зашто то раде, па ето да забављају  сматра Никола Ловриновић шеф Клуба ХДЗ-а БиХ у Представничком дому ПС БиХ.

Посланици ће се на првој сједници у овој години изјашњавати и о захтјеву за реконструкцију Савјета министара, тј. смјену замјеника министра цивилних послова Синише Илића, који је кадар Уједињене Српске.