latinica  ћирилица
11/01/2021 |  10:45 ⇒ 11:49 | Аутор: РТРС

Настављено суђење Осману Мехмедагићу

Пред Судом БиХ данас је настављено суђење директору Обавјештајно-безбједносне агенци БиХ Осману Мехмедагићу, који је оптужен за злоупотребу службеног положаја и овлаштења.
Осман Мехмедагић и адвокат Сенка Ножица испред Суда БиХ - Фото: СРНА
Осман Мехмедагић и адвокат Сенка Ножица испред Суда БиХФото: СРНА

Заједно са Мехмедагићем оптужен је и Мухамед Пекић, руководилац у Обавјештајно-безбједносној агенцији.

Опутжница терети Мехмедагића и Пекића да су током августа 2020. године злоупотријебили службени положај и овлаштења, као и ресурсе и капацитете ОБА, ради приватних и личних интереса, да би дошли до фотографија и информација о пошиљаоцу анонимне кривичне пријаве против директора ОБА.

Тужилац Тужилаштва БиХ Олег Чавка је на првом рочишту рекао да је директор ОБА искористио своја овлаштења да би незаконито дошао до податка ко је анонимни подносилац кривичне пријаве против њега за злоупотребу положаја.

- Анонимну пријаву против себе прогласио је пријетњом по безбједност БиХ. Приватно је шпијунирао подносиоца пријаве против себе - рекао је Чавка.

Он је нагласио да је овим чином Мехмедагић нарушио и углед БиХ, с обзиром на то да су многи свјетски медији писали да је директор тајне службе БиХ приватно шпијунирао подносиоца кривичне пријаве против себе.