latinica  ћирилица
11/01/2021 |  17:56 ⇒ 18:00 | Аутор: Дојче веле

Сјећање на музичког генија Дејвида Боувија (ВИДЕО)

Протекло је пет година од смрти Дејвида Боувија.

Шок у музичком свијету био је велики када је прије пет година објављена вијест да је преминуо Дејвид Боуви. Британски музичар умро је од рака дијагностикованог 18 мјесеци раније. Мало људи је знало за то. Вијест је потпуно изненадила јавност: Само два дана раније, на свој 69. рођендан, Боуви је објавио свој 25. студијски албум "Blackstar".

За "Blackstar", седам мрачних пјесама, често се тврди да је био Боувијев музички опроштај од свијета. Али то негира његово окружење, поготово јер је Боуви у то вријеме већ́ радио на сљедећем албуму.

Дејвид Боуви оставља иза себе јединствено дјело. Почетком 70-их узбуркао је музички свијет у блиставим костимима као "Зиги Стардст". Убрзо након тога одбацио је овај алтер его и створио праву супротност Зигију - дендија у одијелу и са перфектно сређеном фризуром.

Током деценија, Дејвид Роберт Џоунс увијек се изнова стварао, визуелно и музички.

Баш за његов рођендан, 8. јануара, бенд Дјуран Дјуран објавио је верзију "Five yеаrs", једног од највећих Боувијевих хитова. На концерту уживо у ноћи између 8. и 9. јануара под називом "A Bowie Celebration: Just for One Day!" наступили су многи славни музичари.

Дејвид Боуви, који би 8. јануара 2021. напунио 74 године, остаје мистериозни музички геније, упркос свом великом медијском присуству.

- Видјети више и осјећати мање / рећи не, мислити да / ово је све што сам икада мислио / то је порука коју сам послао - пјева Боуви у "Не могу све да дам", посљедњој пјесми на посљедњем албуму. Очигледно да није морао све да открије: Дејвид Боуви живи у својој музици.