latinica  ћирилица
12/01/2021 |  14:12 ⇒ 14:12 | Аутор: СРНА

Експертски тим прати шта ради Хрватска на Трговској гори

Сезимолози, геолози и други стручњаци из Експертског тима БиХ за Трговску гору пратиће шта ради Хрватска када је ријеч о изградњи планираног одлагалишта нуклеарног отпада на наведеној локацији уз границу са БиХ и тражити да буду укључени у захват на микролокацији, рекао је замјеник директора Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ Емир Диздаревић.
Трговска гора - Фото: Агенције
Трговска гораФото: Агенције

Диздаревић је, у обраћању делегатима у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, истакао да је акценат на сеизмологији.

Он је подсјетио делегате да је Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара покренуло формирање правног и експертског тима за Трговску гору, који су и формирани крајем октобра.

Према његовим ријечима, у експертском тиму од 22 члана више од 10 су универзитетски професори и два су инострана експерта.

Диздаревић је информисао делегате да је тренутно у поступку процес јавне набавке за збрињавање нуклеарног отпада из електране "Кршко".

- По свим сегментима се траже компаније и експертске фирме које ће урадити стратешке процјене - рекао је Диздаревић.

Он је навео да је у изради процјена утицаја на околину, захвата Черкезовац за складиштење отпада ниске и средње радиоактивности из "Руђера Бошковића" у једном објекту бившег складишта ЈНА, а да би за опад из нуклеарне електране "Кршко", дијела који припада Хрватској, био грађен посебан објекат и да би тај отпад био пакован у бетонске спремнике.

Диздаревић се заложио за отворену размјену информација са Хрватском, наводећи да то до сада није био случај.

Делегат Златко Милетић констатовао је да земљотреси потресају Хрватску због чега је питање изградње одлагалишта у Трговској гори додатно проблематизовано.

Дом народа усвојио је данас Извјештај о стању радијационе и нуклеарне безбједности за 2019. годину.