latinica  ћирилица
13/01/2021 |  10:41 ⇒ 10:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Иран започео вјежбу у Оманском заливу, учествују два нова брода (ВИДЕО)

Иранска морнарица започела је данас дводневну вјежбу ракетама кратког домета у Оманском заливу, извијестили су државни медији.
Иранска морнарица - Фото: илустрација
Иранска морнарицаФото: илустрација

То је још једна вјежба усред појачаних регионалних тензија око нуклеарног програма Техерана и америчке кампање притиска против ове државе, преноси АП.

Дводневна ракетна вјежба одржава се у југоисточном дијелу залива, а два нова ратна брода иранске производње учествују у њој - "Зерех" или "оклоп" који је носач ракета и "Макран", носач хеликоптера намијењен за контролу приобалног дијела у јужном Ирану.

Иранске власти најавиле су јуче да ће бити одржана поморска вјежба "Ектедар", којима ће присуствовати командант штаба иранских оружаних снага генерал-мајор Мохамед Хосеин Бакери, као и генерал-мајор Абделрахим Мусави и други високи официри.

Носач "Макран" је највеће војно пловило Исламске републике које може да носи седам хеликоптера, потврдио је ирански контраадмирал Хосеин Ханзадија приликом најаве вјежбе.

Посљедњих недјеља Иран је интензивирао своје војне вежбе.

У суботу је Револуционарна гарда одржала поморску параду у Персијком заливу, а недељу дана раније Иран је одржао велике маневре беспилотним летјелицама у већем дијелу државе.

Такође прошле недеље, Иран је у Заливу запленио јужнокорејски танкер за нафту и задржао чланове његове посаде и наставља да држи брод у иранској луци.

У уторак је амерички државни секретар Мајк Помпео оптужио Иран да има тајне везе са милитантном мрежом Ал Каида и увео нове санкције против неколико високих иранских званичника. Иран је негирао наведене оптужбе, преноси агенција.