latinica  ћирилица
13/01/2021 |  12:04 ⇒ 12:44 | Аутор: РТС

У Србији ће имунизација бити окончана најкасније до средине јула

Више од 110.000 грађана до сада се пријавило путем сајта е-Управе са жељом да се вакцинишу против ковида 19, а државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек каже да га радује што се доста младих пријављује и похваљује све који су схватили да је вакцинација цивилизацијска тековина која је спасла милионе живота.

Он је за Политику рекао да брзина пријављивања за имунизацију путем сајта не значи да ће људи преко реда стићи на вакцинацију, те да ће се поштовати детаљни план имунизације, који ће бити завршен за неколико дана и објављен када у Србију стигну милиони доза вакцина.

Предвиђено је, каже, да вакцине буду ускладиштене на Институту "Торлак".

Према његовим ријечима, иако је у Србији на почетку владало највеће интересовање за руску вакцину "спутњик", грађани се сада подједнако пријављују и за њу, и за кинеску и за "Фајзерову" вакцину.

Ђерлек истиче и да ће грађани од сутра моћи да се пријаве за вакцинацију и путем одређеног телефонског броја, те да ће бити одржан састанак са свим директорима домова здравља око начина рада.

- То значи да ће изабрани љекар имати задатак да позове пацијенте и обавијести их да могу да дођу у дом здравља и да приме вакцину - навео је Ђерлек.