latinica  ћирилица
13/01/2021 |  15:42 ⇒ 16:21 | Аутор: СРНА

Петковић честитао православну Нову годину

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић пожелио је Србима широм свијета, а посебно на Космету, срећну и радосну православну Нову годину.
Петар Петковић - Фото: Facebook
Петар ПетковићФото: Facebook

У честитки, коју је упутио у своје и у име Канцеларије за Косово и Метохију, Петковић је навео да, осим тога што сврстава српски народ у ред православних народа који поштују богослужбени јулијански календар и који данас обиљежавају завршетак старе и почетак нове године, овај празник је и чувар српског националног идентитета.

- Православна Нова година представља наше обиљежје, баш као и наш језик, писмо и богата културна и вјерска баштина. Обиљежавање и чување од заборава наших празника и народне традиције, истински су залог за будуће дане - истакао је он.

Петковић је навео у честитки да је то за српски народ на Косову и Метохији и начин да очува своје постојање, идентитет и коријене, а онда и да утемељи будућност на светој косметској земљи.

- Имајући вјеру да су љубав према ближњем и очување мира, основа складног и успјешног заједничког живота, ма гдје да се налазимо, свим Србима и православним хришћанима желим добро здравље, много среће, успјеха и радости у сваком дану нове године - каже Петковић.

Српска, Руска и Грузијска православна црква, Света Гора и Јерусалимска патријаршија, које поштују јулијански календар, у поноћ ће дочекати Нову годину.

Ове цркве, 14. јануара по грегоријанском, односно 1. јануара по јулијанском календару, обиљежавају Обрезање Исуса Христа и празник Светог Василија Великог.