latinica  ћирилица
14/01/2021 |  09:57 ⇒ 12:40 | Аутор: СРНА

Новаковић-Бурсаћ: Ово нису мигранти него добро финансирани младићи

Шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је Срни да је свима већ потпуно јасно да људи који без докумената лутају регионом и овом земљом углавном нису избјеглице из ратом угрожених подручја, него доминантно младићи из Пакистана и Авганистана, који су очигледно добро финансирани и упућени да раде управо то што раде.
Сњежана Бурсаћ Новаковић - Фото: РТРС
Сњежана Бурсаћ НоваковићФото: РТРС

- Чак и када су побацали документа, наравно да је могуће у 21. вијеку утврдити њихов идентитет и земља поријекла, само ако постоји воља за одржањем безбједности и стварним рјешавањем овог проблема - рекла је Бурсаћева поводом објављених информација да је у протекле три године мигрантима, који нелегално бораве у БиХ, путем Вестерн јуниона из Пакистана, Авганистана, Марока и Ирака пребачено 5.880.723 КМ.

Бурсаћева је истакла да је један од узрока актуелне мигрантске кризе дугогодишње вољно занемаривање и намјерно незнање, посебно у мандату СДС-овог министра безбједнсти у Савјету министара Драгана Мектића "коме су се привиђале паравојне формације по Републици Српској, а нису биле видљиве хиљаде младих људи који су надирали преко граница".

Бурсаћева је навела да се стиче утисак и да актуелни министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић не посматра проблем са стварном намјером да се он ријеши од узрока и на дугорочно квалитетан начин што би, како појашњава, подразумијевало репатријацију или прихватање у развијеније земље - како својевољних миграната, тако и стварних избјеглица којих је међу тренутним мигрантима занемарив број.

Називање овог проблема искључиво "хуманитарним питањем", додала је Бурсаћева, представља једну врсту бацања прашине у очи цјелокупној јавности и саучествовање у пројекту могуће дугорочне дестабилизације ове земље.

У протекле три године је мигрантима, који нелегално бораве у БиХ, путем Вестерн јуниона из Пакистана, Авганистана, Марока и Ирака пребачено 5.880.723 КМ, наведено је у подацима које је посланик Представничког дома Парламента Федерације БиХ Санела Прашовић Гаџо припремила за данашњу сједницу Комисије за безбједност.

Бурсаћева је упитала како лица која нелегално бораве у БиХ, а већина их одбија да властима у БиХ и полицијским агенцијама предоче своје идентификационе документе, истовремено преузимају новчане трансфере путем Вестерн јуниона у банкама и пословницама "Поште", будући да је за преузимање новца путем овог сервиса потребно показати идентификациони документ.