latinica  ћирилица
14/01/2021 |  15:26 ⇒ 19:50 | Аутор: СРНА

Додик: Република Српска ће опстати, упркос оспоравањима! (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас да Република Српска није случајан историјски одраз, него је тежња српског народа за слободом и зато ће као таква опстати упркос свима који је оспоравају.
Милорад Додик (Фото:  Д. Поздеровић) -
Милорад Додик (Фото: Д. Поздеровић)

- Очигледно је да је побједа Џозефа Бајдена на предсједничким изборима у САД осоколила неке снаге које су се сматрале пораженим у протекле четири године мандата Доналда Трампа. Неки са стране који се мијешају у односе у БиХ имају непромијењене ставове, али могу се чути и ставови да је опасно задирати у унтрашња питања БиХ, односно политички систем и уређење и да су апсолутно неодржива очекивања за неком врстом централизације - рекао је Додик у интервјуу Срни.

На питање како коментарише честе пријетње политичког Сарајева новим предсједником САД и да ли мисли да ће Бајден слушати жеље политичког Сарајева или ће уважавати политичку реалност у БиХ, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ је истакао да чињеница да се политичко Сарајево срчано залаже за укидање садашњег система и увођење унитаристичког говори да БиХ није земља која има смисла и тиме се потврђује немогућност њене одрживости.

- То што сањају ову врсту приче је једна ствар, али се тиме доводи у питање однос коју имају према било којој иницијативи која се појави и говори о другачијим могућностима уређења БиХ. Чињеница да је СДА усвојила резолуцију у којој се говори да треба укинути ентитете и увести БиХ са регијама говори о њиховом незадовољству у БиХ. Једнако тако смо и ми нездовољни БиХ, само из других разлога и повода - појаснио је Додик.

Он је поновио да се Срби нису борили за БиХ, него за своју државу и да никада нису били босански, него Срби који су хтјели да се интегришу са својим српским народом.

- Више од 140 устанака је подигнуто за вријеме Турака и Аустроугарске, односо против окупаторске власти и сви су имали српски предзнак у борби за слободу и интеграцију српског народа. Република Српска је формирана прије сукоба у БиХ, то је слободарски чин народа, Устав је усвојила 28. фебруара 1992. године, што говори да је демократска творевина српског народа која ће као таква и остати - поручио је Додик.

Он је оцијенио да народ мора бити свјестан сталног притиска политичког Сарајева за укидањем Репбулике Српске, као и да не треба вјеровати домаћим издајницима када кажу да је нико не притишће.

- Зато се морамо окупљати уз идеју Републике Српске и правити компромис без обзира да ли је неко власт или опозиција у Српској, а на нивоу БиХ не смијемо дозволити распиривање жеља политичког Сарајева - указао је Додик у интервјуу Срни.

Говорећи о писму које је некадашњи предсједник Хрватске Стјепан Месић упутио Бајдену у којем је изнио сличне ставове које заступа и политичко Сарајево о наводној "грађанској БиХ", а уствари унитарне БиХ, Додик је рекао да је Месић бивши функционер и пензионер који покушава да буде актуелан и да би било занимљиво шта би садашњи предсједник Хрватске Зоран Милановић писао Бајдену.

Када је ријеч о покушају смјене Савјета министара у Представничком дому парламента БиХ, Додик је оцијенио да се политичка борба опозиције може сматрати легитимном, али да није имала довољно гласова, нити атмосферу за смјену.

- Савјет министара није влада, него треба да представља различите интересе. У том погледу предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија је у времену пандемије вируса корона радио добар посао, не само за Српску, него и за БиХ - истакао је Додик.

Он је нагласио да БиХ нема унутрашње надлежности за економска питања, него спољне, али да су неке надлежности приграбљене након неуставних дјеловања виских представника.

На констатацију да се стиче утисак да је Централна банка БиХ у функцији бошњачке политике, Додик је рекао да је чињеница да је првобитна намјена те институције изгубљена, јер је требало да буде банка два ентитета, а не БиХ.

- Ово данас није Централна банка БиХ, него пар људи из Сарајева који су повезани са међународним економским мешетарима. Нема ниједне централне банке која се није укључила у рјешавање кризе изазване вирусом корона, осим Централне банке БиХ која није хтјела ни од вишка новца помоћи у санирању штете - нагласио је Додик.

Говорећи о економској ситуацији и посљедицама пандемије на економију, Додик је навео да ће Република Српска и у овој години имати стабилну финасијску ситуацију без обзира на неприхватање аранжмана са Међународним монетарним фондом, јер је у Писму намјере тражен пренос надлежности са ентитета на ниво БиХ.

Додик је подсјетио да је Српска и током пандемије вируса корона у прошлој години остала економски стабилна, иако се суочила са озбиљним губицима, али да је све што је било неопходно обезбиједила здравственом сектору и привреди.

Он је навео да ће Република Српска наставити са реализацијом значајних инфраструктурних пројеката, међу којима је и изградња ауто-пута од Добоја до Бијељине, а добијено је и позитивно мишељење из Кине за изградњу ауто-пута према Мркоњић Граду и Млиништима, као и према Приједору.

- Желимо подићи нашу инвестициону активности, међу којима је и изградња болница у Добоју, Приједору и Градишци. Циљ нам је да имамо нови концепт којим ће у свим општинама бити сагледана економска ситуација и ресурси и да буде обезбијеђени прерађивачки капацитети које би финансирала Српска. Потрудићемо се да у 2022. години формирамо фонд који би располагао са 500 милиона КМ, а та средства би била употребљена за развој неразвијених општина и запошљавање становништва - најавио је Додик.

Говорећи о противљењу бошњачких политичара реализацији два значајна пројекта - изградња система хидроцентрала у сливу ријеке Дрине и аеродрома у Требињу, Додик је рекао да је чињеница да се политичко Сарајево противи јер те пројекте Српска реализује са Србијом.

- Не постоји надлежност БиХ за економска питања, а чињеница је да ово нема везе са правом, него је све усмјерено против Српске како би се довео у питање њен развој - рекао је Додик.

Он је навео да ће Српска наставити са реализацијом наведених пројеката, те да су прибављени сви неопходни документи међу којима и Конкуренцијског вијећа БиХ, без обзира на апелацију која је упућена Уставном суду БиХ а који је, што је свима познато, усмјерен против Срба.

- Против судија Уставног суда БиХ поднијећемо тужбе у земљама из којих долазе, јер је незапамћено у историји како се судије понашају према једном од конститувних народа и према Уставу БиХ - рекао је Додик.

Он је поновио да је ситуација у правосуђу БиХ катастрофална и да би појединци били задовољни када би неколико функционера из Српске било осуђено на вишегодишње затворске казне.

- Примјер за то је икона у вези са којом се непрекидно води цијела харанга, иако је не потражује Украјина. Постоји изјава из Агенције за координацију полицијских тијела БиХ, која је надлежна за сарадњу са Интерполом, да Интерпол нема података о потраживању иконе. Међутим, некима уопште ово није важно, и остали су нијеми на причу када је Фахрудин Радончић рекао да је амбасадор БиХ у Пакистану издао више од 3.000 лажних виза каки би људи могли ући у БиХ, а међу њима је било и безбједносно опасних - подсјетио је Додик, констатујући да је тај података свима био неважан.

Он је рекао да из Украјине никада није добио одговор да ли траже икону, нити су достављени било какви подаци вези са њом.

- Уколико Украјина докаже да је тражила икону прије датума када сам имао састанак са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровом, прихватићу да је предамо. Међутим, овдје је само важно да будем нападнут, исто као и Драган Човић /лидер ХДЗ-а/ и његови сарадници. Све то довољно говори о правосуђу у БиХ - констатовао је Додик.

Говорећи о мигрантској кризи у БиХ, Додик је рекао да је разговарао са градоначелником Бихаћа Шухретом Фазлићем и да је сагласан са његовим ставовима који су рационални.

- ЕУ је полуприватној организацији за миграције додијелила 75 милиона евра, а институцијама БиХ три милиона евра. Потпуно је нејсна ситуација, јер је очигледно да ће бити потребна истрага о злоупотреби средстава. Број миграната је смањен у БиХ и има их од шест до осам хиљада, јер је Предсједништво БиХ потписало са Пакистаном Споразум о реадмисији што ћемо урадити и са осталим земљама. Нећемо формирати мигрантске центре у Српској, иако је раније као министар у Савјету министара Мирко Шаровић пристао да мигранти буду смјештени у Бањалуци, Бијељини и Трнову - подсјетио је Додик.

Коментаришући одлуку Централне изборне комисије БиХ о поништавању избора у Добоју и Сребреници, Додик је оцијенио да је неприхватљиво да се ЦИК тако односи према изборима.

- ЦИК хоће да начини случајеве од Добоја и Сребренице за шта нема разлога. Ако мислите да идемо на нове изборе ићи ћемо, иако нема потребе, али све говори о односима и политичком дилу опозиције у Српској са Бакиром Изетбеговићем и Жељком Комшићем што показује да је ЦИК мјесто малверзација, а не примјене закона - закључио је Додик.