latinica  ћирилица
15/01/2021 |  14:55 ⇒ 14:55 | Аутор: СРНА

Штрбац: Чак 59 Срба изведено пред хрватске судове прошлог децембра

Чак 59 Срба у Хрватској је само у децембру протекле године изведено на главни претрес под оптужбом за ратне злочине пред три окружна суда - у Осијеку, Загребу и Сплиту, наводи за Срну директор Информационо-документационог центра "Веритас" Саво Штрбац.
Саво Штрбац - Фото: РТРС
Саво ШтрбацФото: РТРС

Он истиче да је процесуирање Срба у Хрватској за сва кривична дјела, па и за најтежа, ратне злочине, најперфиднији начин етничког чишћења /уз уништавање српске имовине/, те да је та метода преузета и у Федерацији БиХ и на Косову и Метохији.

- Оно што је најстрашније, по нама који радимо у овој групи око `Веритаса`, јесте што је то постала рутина и што то више никога не интересује. Од свих тих 59 случајева медији су до сада забиљежили у децембру само пресуду генералу Бориславу Ђукићу и ништа више - упозорава Штрбац.

Он објашњава да су, будући да је сукоб на националном нивоу почео прво у Хрватској и пошто су Хрвати остварили све што су жељели, њихове методе користили и Бошњаци и Хрвати на подручју БиХ, те Албанци на Косову и Метохији.

Штрбац наводи да се тако Срби држе леге артис - све по закону, што даље од граница то јест, од Косова и Метохије, Хрватске или БиХ.

ЗАСТРАШЕНИ ЉУДИ СЕ НЕ ВРАЋАЈУ

- Када људи чују да су они или њихов пријатељ или комшија процесуирани, па још и осуђени на неку дугогодишњу казну, они ће, наравно, рађе бити у неком најцрњем колективном смјештају или мучити муке избјегличке било гдје него враћати се па невини одлазити на издржавање 10 или 15 година робије - наводи Штрбац.

Штрбац објашњава да важи исти принцип када је ријеч о отимању српске имовине у БиХ и учесталом уништавању имовине Срба на Косову и Метохији.

- Кад човјеку запалиш кућу, уништиш му гробове и цркве, он тада, ако је и мислио да се врати - губи сваку наду. То су Хрвати користили максимално и још користе, па и оно што се у међувремену поправи они то девастирају, руше и минирају - наглашава Штрбац за Срну.

Са "остацима остатака Срба" на Косову и Метохији, по истом принципу, раде Албанци, који су, како истиче Штрбац, "у хиљадама" ратовали на страни Хрвата у грађанском рату.

- То је најперфиднији начин етничког чишћења - процесуирање Срба за сва кривична дјела, па и за најтежа - ратне злочине - додаје Штрбац.

"ВЕРИТАС" СПРЕМА КЊИГУ

Према његовим ријечима, то је ко Скадар на Бојани - оно што се обнови легално то се илегално руши.

- Све је то забрањено законом, али се не откривају и не процесуирају починиоци. Ријетко да је откривен онај ко је убијао те остатке остатака Срба и у Хрватској и на Косову и Метохији, а посебно је ријетко да је неко процесуирао оне који свакодневно уништавају имовину и приватну и колективну - наводи Штрбац.

Он напомиње да је "Веритас" припремио књигу са око 4.000 имена Срба процесуираних пред хрватским судовима за ратне злочине, а биће поменуто и 21.500 Срба који су већ до 1996. године били процесуирани за оружану побуну.

Објашњавајући финесе "игре коју Хрвати играју све до данашњих дана", Штрбац истиче да лаици не разликују оружану побуну од ратног злочина, па се током процесуирања `замумуљи и закукуљи` и, ако није ратни злочин, онда јесте оружана побуна, а може да се квалификује и као ратни злочин".

"Накнадна убиства, премлаћивања, рушења имовине - то је сиров начин тјерања људи и то се биљежи, али оваква процесуирања су најперфиднији начин етничког чишћења", каже Штрбац. /крај/јн/нт