latinica  ћирилица
15/01/2021 |  16:47 ⇒ 20:02 | Аутор: sputniknews.com

Ковачевић: Уједињују се снаге које сматрају да Српска не треба да постоји

Очигледно је да је пред Републиком Српском нови талас притисака и да се налазимо у периоду кад се уједињују све оне снаге које сматрају да Република Српска не треба да постоји, каже за Спутњик Радован Ковачевић, саветник Милорада Додика за унутрашња политичка питања и портпарол СНСД-а.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ово је Ковачевићев одговор на потенцијални план Америке на челу са Бајденовом администрацијом, о коме је професор др Срђа Трифковић говорио у тексту „Бајден враћа агенду деведесетих: Прече им укидање Српске, него независно Косово“.

Република Српска је, напомиње Ковачевић, међународно потврђена међународним мировним споразума 1995. године у Дејтону.

- Дакле, уставна структура БиХ, самим тим и статус Српске, може се мијењати искључиво договором суверених фактора у БиХ — Републике Српске, Федерације и три конститутивна народа, или новим договором на међународном нивоу, за шта сматра да не постоји консензус - истиче он.

Ковачевић подсјећа да је и у америчком Конгресу било ријечи о плану за укидање Српске, али напомиње да су људи који су о томе говорили као о плану Бајденове администрације бошњачки лобисти, који су, како каже, на платном списку бошњачког политичког Сарајева.

- Ипак, вјерујемо да САД неће имати Западни Балкан као један од приоритета у наредном периоду, па ни БиХ. Да ли ће се бавити појачано БиХ — сигурно хоће. Али да ће баш бити спремни да се војно ангажују, за то не постоји никакав разлог - увјерен је Ковачевић.

Ковачевић такође истиче да Српска ни на који начин не крши закон нити Устав БиХ, већ је напротив заштитник дејтонске мировне структуре у БиХ.